Orta Amerika ve Güney Amerikanın doğusunda doğal olarak yetişen küçük bir meyvedir. Domates ile akrabadır. Bugün Afrika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde kültürü yapılmaktadır.
Kaz üzümü bitkisi çok yıllık ufak çalı formundadır. Kışın don olan yörelerde tek yıllık olarak yetiştirilir. Çabuk çimlenip büyüyen ve meyve yapan bir bitki olduğundan, ilkbahar başı çimlendirilen tohumlarından aynı yıl yazın meyve vermeye başlar.
Don oluncaya kadar meyve vermeye devam eder. Meyveleri bilye büyüklüğünde yuvarlak ve dıştan ince zar şeklinde bir muhafaza ile örtülmüştür. Meyveler vitaminden zengindir, hoş bir kokusu vardır. Ham meyveler ekşidir, güneşte olgunlaştığında sarı turuncu renge dönerler ve tatlanırlar. Meyveleri doğrudan yendiği gibi, meyve salatalarına, dondurmaya, kek ve pastalara konulmakta ve reçeli yapılmaktadır.
Kolombia da, idrar söktürücü ve astım hastalığında kullanılmaktadır.
Meyveleri, vitamin bakımından çok zengindir
Kaynak:
www.palmiyemerkezi.com