View Single Post
Eski 02-12-2013, 09:12   #38
madatruk01
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-11-2013
Şehir: Adana
Mesajlar: 10
Smile

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar Mesajı Göster
Evet Adana ve civarında bu işi yaptırmış olanların tavsiyesi dikkate alınmalıdır.

Sondaj işi oldukça netamelidir. Akla gelmeyen her başa gelebilir. Pompa ise işin en kolay tarafıdır.

Örneğin 100 metre kazı yapıp suyu buldunuz diyelim. Kuyunun ölçülecek dinamik ve statik seviyelerine göre pompanın yerleştirileceği derinlik belirlenir. Dinamik seviye pompanın 40 metre derine konulmasının yeterli olabileceği gibi 90 metre derine konulmasını da gerektirebilir. İhtiyacınız için 100 metrelik bir kuyudan 40 metre yukarı su çekilmesi yeterli olabileceği gibi 90 metre derinlikten de çekilmesini de gerekli kılabilir. İhtiyacınızı 40 metreden sağlayacak pompa ile 90 metrede sağlayacak pompa aynı değildir. Fiyat olarak marka ve modeline göre yarı yarıya değişkenlik gösterir. 40 metrede tek fazlık motor yeterli olabilecekken 90 metredeki motorun 3 fazlı olması gerekebilir. Pompalar yakın zamanlara kadar 50 hertz'lik iken artık 60 hertz'lerde yaygınlık kazandı. 50 den 60 hertz çıkmak pompanın verim ve basım gücününü arttırır. Elektrik sarfiyatını optimuma indir ancak pompa maliyetini arttır.

Pompanın kaç metreye konulacağı tespit edilmeden, pompanın hp'si, kademe sayısı belirlenemez. Belirlenemeyince de pompa maliyeti hakkında bir şey söylenemez. Ancak çok kabaca bir yaklaşım ile 4 inçlik, 14 kademeli 1,5 hp'lik bir pompa ağaçlarınızı sebzelerinizi sulamak için saatte 2 ton suyu verebilir. Ancak firmaların ürün, tip ve modellerine göre bu rakamlarda ciddi değişikler ortaya çıkabileceğini de belirtmeden geçemeyeceğim.

Eğer çıkardığınız su ile şohben, sprinker gibi belirli bir şebeke basıncı arayan sistem ve cihaz çalıştıracak iseniz durum değişir. Pompanın daha kapasiteli olması gerekecektir.

Ancak son yıllarda uzak doğu ve asya menşeyli ürünlerin bu piyasaya da girmesi ile yerli üretim pompa fiyatları da dahil olmak üzere pompa fiyatları son 4-5 sene içinde yarı yarıya düşmu eğilimi göstermiş dolayısıyla derin kuyu yatırım maliyetlerinde pompa unsuru maddi bir külfet olmaktan çıkmıştır.

Ayrıca son yıllarda giderek yaygınlaşmaya başlayan solar dalgıç pompalar da belki düşünülebilir. Ancak bunların debileri AC akımlı pompaların yaklaşık dörtte beşte biri kadardır. İlk yatırım maliyeti oldukça yüksek ise de elektriğine para ödememekte oldukça caziptir. Ancak çalınma riskleri fazladır.

Özün sözü şu. Bu işi siz değil, ustanızın belirlemesi daha uygundur. Satıcısı ve montajını gerçekleştirenlerin önerilerini dikkate almanızı, sunacakları seçenekle arasından fiyat performans değerlendirmesi yaparak kararınızı vermenizi tavsiye ederim.

İşin maliyet ve titizlik getiren bölümü; sondaj, borulama, yıkama ve çakıllama işçiliğidir. Kuyunun ömrü bu asli unsurlara dayanır. Pompa ise bana göre teferruattır.

Saygılarımla.
Merhaba,

Desteğin ve yardımınız için teşekkürler.

Bu arada ekteki linkte su arama ve manuel sondaj hakkında bilgiler bulmuştum. Arsaya gidip 0 (Rh+) olan bir arkadaşın eline dut çubuyu verip, ara dedim ama sonuç hüsran bizim elemanın kanı mı bozuk ne

Doğaya Dönüş: SU ARAMA VE MANUEL SU SONDAJI

madatruk01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön