View Single Post
Eski 30-11-2013, 10:34   #24
Aksu_Tarım
Yeni Üye
 
Aksu_Tarım's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2012
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 28
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 Mesajı Göster
öncelikle forma hoş geldiniz.. burada fidan üreticilerininde olması biz yetiştiricilerin sorularını direkt sizlere sorabilmesi gerçekten çok değerli.

kışın yapacağımız öbek, özellikle dilcikli aşılı taze fidanlarda aşı yerinin henüz taze ve tam kapanmamış olma ihtimalini göz önüne alırsak zararlanma yapma olasılığı varmı ???

ben bir önceki kış aynen bu dediğinizi yaptım ilk baharda aşı yerlerinden sorunu olan bir çok fidanım oldu ve hepsini değiştirmek zorunda kaldım

göz aşılı veya açık kök fidanlarda bu dediğinizi uygulamakta fayda var. çünki onlar kışa aşı yaralarını %99 in üzerinde bir oranla kapamış giriyorlar.

ve hatta bir adımdaha ileri gideyim, kimse martta aşılanıp mayıs sonunda satılan tüplü fidan almasın 60-65 günlük aşı ile fidan satılıyor sonra bahçeye gidince fidan toparlanmak için çabalıyor üretici tam bir yıl kaybediyor.

bu dediğimden tüplü fidanı kitabına uygun, doğru üreten üreticiyi tenzih ederim (eğer varsa) üniversitelerden başka bu işi doğru yapanı henüz göremedim.

Teşekkür ederim .. öncelikle şunu belirteyim ki bir fidanın daha iyi bir adapte olması daha az tehdit görmesi ****** aşıya bağlı. Biz fidanlarımızın tamamında Yongalı göz aşı yapmaktayız. Bu aşı çeşidinde toprak altında kaldığı zaman zarar görme ihtimali düşük . Buna rağmen bu öbekleme işlemini kışın öneriyoruz. Baharda tekrar aşı yeri açığa çıkarılmalıdır. Aşı yerini gömdüğünde toprak neminden dolayı mantari hastalıklara yakalanma riski artıyor. Hele bir de dilcikli aşı gibi geç kapanan bir aşıysa risk daha yüksektir..

Biz senelik ortalama 200 bin ceviz fidanı üretiyoruz. Ve bunun 150 bin civarı tüplü olarak üretiliyor. Dediğinize hak veriyorum ne yazık ki piyasada çoğu tüplü fidan diye satılan fidanların normalde çıplak kökten tüpe alınarak gerekli bekleme işlemi yapılmadan satışa sunuluyor buda sorun teşkil ediyor.

Biz bu işi tam layıkıyla yaptığımıza inanıyoruz Türkiye'de bu şekilde 2,5 milyon liralık yatırım yapan başka bir firma yok..

Şunu da belirteyim ki ; biz tüplü fidanları üretirken çöğür halindeyken tüpe alınır toprağı tutar sonrasında aşı yapılır. Ve biz önerirken tüplü fidan öneriyoruz daha garantili olur ( kendi fidanlarımız için). 50 cm boylu tüplü fidanı dediğimiz şekilde dikerseniz uygun koşullarda ikinci senesinde 2m boya ulaşıyor.

Aksu_Tarım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön