View Single Post
Eski 30-11-2013, 00:54   #37
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi madatruk01 Mesajı Göster
Şuan ortada ner bir nokta olmadığı için değerleri veremiyorum. Muhtemelen kuyu çapı en küçük çaplardan biri olacak. Sonuçta 620m2 bir alan sulaması yapılacak.O çapa görede pompa veya motor seçimi yapmam gerekiyor ama bu konularda deneyimim yok

İşi yapacak ustanında ağızına bakmak istemiyorum. Yapmadan önce ustayla bazı noktalarda hemfikir olacak şekilde bilgi edinmek istediğimden sizlerden destek istiyorum. Nette çok fazla bir bilgi bulamadım.

Daha önce mustakil ev için bu işleri yapan arkadaşlar varsa, bana referans olurlarsa sevinirim.
Evet Adana ve civarında bu işi yaptırmış olanların tavsiyesi dikkate alınmalıdır.

Sondaj işi oldukça netamelidir. Akla gelmeyen her başa gelebilir. Pompa ise işin en kolay tarafıdır.

Örneğin 100 metre kazı yapıp suyu buldunuz diyelim. Kuyunun ölçülecek dinamik ve statik seviyelerine göre pompanın yerleştirileceği derinlik belirlenir. Dinamik seviye pompanın 40 metre derine konulmasının yeterli olabileceği gibi 90 metre derine konulmasını da gerektirebilir. İhtiyacınız için 100 metrelik bir kuyudan 40 metre yukarı su çekilmesi yeterli olabileceği gibi 90 metre derinlikten de çekilmesini de gerekli kılabilir. İhtiyacınızı 40 metreden sağlayacak pompa ile 90 metrede sağlayacak pompa aynı değildir. Fiyat olarak marka ve modeline göre yarı yarıya değişkenlik gösterir. 40 metrede tek fazlık motor yeterli olabilecekken 90 metredeki motorun 3 fazlı olması gerekebilir. Pompalar yakın zamanlara kadar 50 hertz'lik iken artık 60 hertz'lerde yaygınlık kazandı. 50 den 60 hertz çıkmak pompanın verim ve basım gücününü arttırır. Elektrik sarfiyatını optimuma indir ancak pompa maliyetini arttır.

Pompanın kaç metreye konulacağı tespit edilmeden, pompanın hp'si, kademe sayısı belirlenemez. Belirlenemeyince de pompa maliyeti hakkında bir şey söylenemez. Ancak çok kabaca bir yaklaşım ile 4 inçlik, 14 kademeli 1,5 hp'lik bir pompa ağaçlarınızı sebzelerinizi sulamak için saatte 2 ton suyu verebilir. Ancak firmaların ürün, tip ve modellerine göre bu rakamlarda ciddi değişikler ortaya çıkabileceğini de belirtmeden geçemeyeceğim.

Eğer çıkardığınız su ile şohben, sprinker gibi belirli bir şebeke basıncı arayan sistem ve cihaz çalıştıracak iseniz durum değişir. Pompanın daha kapasiteli olması gerekecektir.

Ancak son yıllarda uzak doğu ve asya menşeyli ürünlerin bu piyasaya da girmesi ile yerli üretim pompa fiyatları da dahil olmak üzere pompa fiyatları son 4-5 sene içinde yarı yarıya düşmu eğilimi göstermiş dolayısıyla derin kuyu yatırım maliyetlerinde pompa unsuru maddi bir külfet olmaktan çıkmıştır.

Ayrıca son yıllarda giderek yaygınlaşmaya başlayan solar dalgıç pompalar da belki düşünülebilir. Ancak bunların debileri AC akımlı pompaların yaklaşık dörtte beşte biri kadardır. İlk yatırım maliyeti oldukça yüksek ise de elektriğine para ödememekte oldukça caziptir. Ancak çalınma riskleri fazladır.

Özün sözü şu. Bu işi siz değil, ustanızın belirlemesi daha uygundur. Satıcısı ve montajını gerçekleştirenlerin önerilerini dikkate almanızı, sunacakları seçenekle arasından fiyat performans değerlendirmesi yaparak kararınızı vermenizi tavsiye ederim.

İşin maliyet ve titizlik getiren bölümü; sondaj, borulama, yıkama ve çakıllama işçiliğidir. Kuyunun ömrü bu asli unsurlara dayanır. Pompa ise bana göre teferruattır.

Saygılarımla.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön