Konu: Nar Ekşisi
View Single Post
Eski 27-11-2013, 14:57   #15
LavantaSE
Ağaçsever
 
LavantaSE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
Merhabalar,
Bu yıl derin araştırma, soruşturmalarım sonucunda cesaret edip nar ekşisi yaptım. Biraz sabır gerektirmekle birlikte, ortaya çıkan ürün o denli lezzetli ki, nar mevsimi geçmeden bir kez daha aynı telaşa kalkışmaktan gocunmuyorum.

- Öncelikle 10 kg nar aldım. Üşenmedim saydım,tam 40 orta büyüklükte nar ediyor.
- Hepsini ortadan ikiye bölüp, pres portakal sıkacağında güzelce sıktım. İşte en zorlu kısmı da buydu. 10 kg nardan 4,5 litre nar suyu elde edebildim.
- Nar suyunu büyükçe bir tencerede kaynatmaya başladım. Kaynayınca da altını orta ateşe getirip koyulaşmasını bekledim.Üzerinde biriken köpükleri aldım. Yaklaşık 4 saat sürdü ve 1/5 oranında hacme düştü nar suyu.
-Ara sıra karıştırmayı ihmal etmedim, koyulaşıp sıvıca bir pekmez kıvamına gelince 1 tatlı kaşığı (silme) tuz katıp, 5 dakika daha kaynatıp indirdim ateşten. Soğuyunca yalaşık 1 litre nar ekşisi elde etmiş oldum.

Lezzeti marketlerden aldığımız nar ekşini sosları ile kıyas olamayacak kadar güzel oldu. Buzdolabında muhafaza ediyorum. Tarifini araştırırken çok daha zahmetli önerilere rastladım. " aman beyaz zarlarını tamamen temizleyin içine kaçarsa acı olur." " Taneleyin, çuvala koyun, ezin suyunu çıkarın" v.s. tavsiyeler okudum. Ama ben kendi uyguladığım yöntemden kesinlikle memnun kaldım Önümüzdeki günlerde kısmet olursa, taneleyip katı meyve presinde suyunu çıkarmayı deneyeceğim. Sonuçları sizinle yine paylaşırım.

Sağlıcakla..

Eklenen Resimler
 
LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön