View Single Post
Eski 26-11-2013, 20:18   #10
sagol
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Cemaleddin Bey,

Bu dut yerini çok sevdi ve gerçekten kontrolden çıktı, budadığımda 4 metreyi aşmıştı, yazın bahçeden de çok uzak kalınca yeterince zaman ayıramadım, belki 1-2 ay önce budardım. Yine de çok geç bulmuyorum. Kesikler kendini onaramazsa kovuk yaparak bir çözüm bulurum. Zaten seçtiğim form da üzerine bir kaya düşüp yere eğilmiş bir ağacı andırıyor o nedenle gövdede kovuk, iyileşmiş veya iyileşmemiş yara olması doğallık açısından daha bile iyi olabilir.

Bu dut çok kısa zamanda aşırı gelişti ama diğer denemelerimde böyle hızlı bir büyüme olmadı dolayısıyla daha kontrol altındalar. Keşke 1-2 tanesi daha böyle gelişme gösterseydi.
Çekirdekten saksıda yetiştirdiklerim de var, genelde kaya içi ve kaya üstü çalışmaları saksıda geliştiriyorum.

İyi çalışmalar dilerim...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cemaleddin Mesajı Göster
Arkadaşlar, tohumdan bonsai yetiştiriyorsanız ve çabuk kalınlaşsın diye bahçeye gömüp ilgilenmezseniz mutlaka kontrolden çıkacaktır. Kontrolünü iyi yapmanız gerekli. Bahçeye dikilen ağaç çok hızlı sürgünler verir. Bu da yaprak boğum aralıklarının istenilenden çok daha uzun olmasına neden olur... Eğer gelişimini kontrol altına alamazsanız, gövde kalınlaşırken boy çok hızlı uzayacak ve kısaltmaya kalktığınızda zirvede ve yan dallarda büyük kesikler oluşacak, gövdedeki ve daldaki koniklik de silikleşecektir... O zaman da fidancıda bulunan herhangi bir fidandan farkı kalmıyor... Bahçeye dikmektense büyük saksıya dikmenizi ve kontrollü geliştirmenizi tavsiye ederim...

Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum...

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön