Merhaba Arkadaşlar,
Marullarımızı söz verdiğimiz kişilere ulaştırmaya devam ediyoruz. Marulumuzun cinsi, Dikenli Kıvırcık Marul ve Boston Marulu.
Bayağı bir ziyaretçimiz arttı. İyi mi? Aslında kötü değil. Ama onlarla birlikte yukarı çıkmasam, aklım orada kalıyor. Çıksam işimden geri kalıyorum. Dediğim gibi, bugün itibariyle tamamen hasat ediyorum. Yakın zamanda borular boşalacak ve yerine yenileri ekilecek. Tabi Ankara dönüşü.
İlk ektiğim günden bu güne, bayağı bir tecrübe edindim. Tabi bu daha başlangıç. Ama en iyi neyi öğrendin diye sorarsanız "Sabır" ı öğrendim. İnsan istiyor ki, ekimden sonra ertesi gün kalktığımda marullar hazır olsun. Ama öyle olmuyor.
Bu işe gönül verdiğimde hep yabancı videoları izledim. Bir çoğu evde amatörce yapılanlardı. Çok profesyonellerini de tabi. Seranın belirli aşamaya gelmesiyle böyle bir video çekip paylaşmayı düşündüm. Göz gördüğüne daha çok inanıyor.
Tabi bunun zorlukları da var. Fotograf çekmek gibi değil. Birilerinin kameramanlık yapması gerekiyor. Yeğenimizi eğittik. Birkaç deneme çekimlerinden sonra aşağıdaki kaydı gerçekleştirdik. Ama ne zorluklarla.
Deneme çekimlerimizde uyarılarımıza rağmen misafirlerimiz eksik olmadı. Her defasında yarıda kestik. Hayır, kesip birleştirebilirim de ama konsantrasyon kalmıyor.
Seranın metal aksamını ve dışını da anlatacaktım video sonunda. Biz o bölüme geldiğimizde yine misafir baskınına uğradık. Ve son cümleyle bitirdik videoyu. Bir başka video ile de bunu anlatırız artık zamanımız olursa.
Kameramanın ilk çekimi tabi. Hızlı geçişlerini ne kadar yavaşlatsak da bazan hızlı geçmiş görünmesi gereken yerleri. Ama onun da ilk tecrübesi. Yine de izlemeye değer 10 dakikalık bir topraksız tarım videosu oldu.
Hazır bir metinden çalışma yapmadım. Tamamen doğaçlama oldu. Sürç-i lisanımız olmuşsa affola.
Fotograf makinesi kamerasıyla çekim güzel olmuyormuş. Ses de yeterince yüksek değil. Cep telefonları bile bundan iyi çekiyor.
Videoyu youtube ye yüklemek ayrı bir sıkıntı oldu. Nedenini bilmiyorum ama 11 dakikalık bir videoyu yüklemesi tam 4 saati buldu. Sanırım kendi formatlarına dönüştürmeleri uzun sürdü.
Topraksız Tarım Seramızın videosunu bu linkten izleyebilirsiniz :
https://www.youtube.com/watch?v=9-9OyC3osXo
Seramız dışında da değişik çalışmalarımız oldu. Bu çiçeği de durgun su kültüründe yetiştiriyorum. Küçük bir dal çelik alarak aşağı yukarı 2 ay önce ekmiştim. (Cümleye bakar mısınız, nereye neyi ekmişsem).
2.5 litrelik kola pet şişesinin ağzını, kahve bardağı (köpük) ebatında kesip, bardağa köklerin su alabilmesi için delikler delip, içerisine perlit koyup (durabilmesi için. Çok büyüdü artık durmakta zorluk çekiyor), kökü perlit içerisine yerleştirip, bir de akvaryum pompasının bir gözüne küçük bir havataşı bağlayarak şişe içine daldırıp, yerine yerleştirdim.
Suyu eksildikçe normal su ilave ediyorum. Bir kaç haftada bir 1 EC hazırladığım marul besin eriyiği ile suyunu komple değiştiriyorum. Bitkinin ismini bilmiyorum. Sordum, Yaprağı Güzel, diyoruz dediler. Bilen paylaşırsa sevinirim.
Konu mankenimiz yine sahnede.