Konu: Zeytinyağı
View Single Post
Eski 23-11-2013, 17:11   #7
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,295
Eski sistem fabrikalarda önce soğuk su ile kiri temizlensin diye yıkanan zeytinler verildikleri makinada kırılıp bir havuzda birikiyor. Bu noktada el gücü ile kıl torbalara doldurularak presleniyorlar. Bazı üreticiler ( bilhassa köyün yaşlıları) bu kırıkların arasında oluşan yağı taslarla alıp kendilerine yemeklik olarak ayırıyorlar. Bu yağdan daha has yağ bulmak zor. Gördüğü tek işlem kırılma. Ben bu yağdan zaman zaman satın aldım ama evde beğenilmediğinden artık almaz oldum. Sözü getireceğim nokta; bu yağdan bir yudum aldığınızda o acılığı veya yanmayı genizde hissediyorsunuz...

Bu yıl yeşil renkli zeytinyağ peşindeyim. Bulunduğum yörenin zeytinini yeşilken de sıktırsanız yağı yeşil olmuyor. Yağın rengi yöreye göre farkediyor demekki. Galiba Akhisar taraflarında yeşil renkte yağ bulunabiliyormuş...

hosseda Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön