View Single Post
Eski 22-11-2013, 20:47   #1
turkanatalay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-08-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 239
Alıntı yaparken dikkat edin...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selçuk Boz Mesajı Göster
Sayın nihat.k,

Kgursan'ın fırçasından sonra, biraz daha hippeastrum ile amaryllis konusunu araştırdım. Sizin verdiğiniz amaryllis (Hippeastrum) linkindeki yazıyı da okudum. Ben, o linkteki bilgileri veren arkadaş gibi ne bir ziraat mühendisiyim, ne de sayın Kgursan gibi ziraat yüksek mühendisiyim. Bol vaktim olduğu için, fırça yemeyi göze de alarak; soruyorum, araştırıyorum, inceliyorum. Neyse, internette yaptığım kısa araştırmada, verdiğiniz linkteki bilgilerin büyük bir kısmının yanlış olduğu kanaati oluştu bende.

Araştırmam sonucu Megep'in "622B00032" sayılı modülünde de yanlışlıklar olduğunu gördüm maalesef. (Amaryllis tohumunun siyah olduğunu yazıyor, modüldeki resimlerin çoğu da Hippeastrum resimleri)

Benim gibi bu konuya sadece ilgisi ve sevgisi olan amatörler için, hippeastrum ile amaryllis arasındaki farkları daha iyi anlamaları için birkaç resim ekliyorum.


Birinci resimde Amaryllislerin yetişme ortamını görüyoruz.
  • Bu bitkiye yabancılar, "naked lady"(çıplak leydi) diyor. Nedeni resimlerde gayet açık: yeşil yaprakları kurumuş, sadece çiçekli kısımları meydanda. Doğada, çiçeklerini açarken yapraklarını döküyorlar. Ancak kapalı yerde nasıl oluyorlar, onu bulamadım.
  • Çiçek sapları kırmızıya yakın, nispeten ince ve uzun.(Fotoğraflardan benim gözlemim. Yanılıyor olabilirim.)
Amaryllis'in beyazdan kırmızı(msı)ya kadar renkleri olduğu belirtiliyor. Ancak, Hippeastrum'un çok çeşitli varyeteleri mevcut. Ticari olarak Hippeastrum varyeteleri çok daha fazla piyasada.

İki ve üçüncü resimler Amaryllis tohumları. Sayın Kgursan'ın 553ncü mesajda değindiği gibi pek yeşil renkde değiller. Ama yuvarlaklar.

Dördüncü resim ise Hippeastrum tohumları. Bende de var, hatta ikisini çimlendirdim. Üçer adet yaprakları mevcut şu an. Tohumları aldığım arkadaş, bunların Amaryllis belladona tohumları olduğunda halen ısrarcı ve kendisi süs bitkilerinde deneyimli bir ziraat mühendisi .

Beşinci resim; "Amaryllis"
  • Çok fazla çiçek yapmış(resimde 14 adet saydım ben),
  • Çiçek sapı nispeten ince ve kırmızıya yakın bir renk kaçışı mevcut(muhtemelen içi dolu ).
Daha fazla bilgi arayan arkadaşlar için, ilk aramada internette bulabildiğim Kaynaklar:

Pacific Bulb Society
Hippeastrum / Royal Horticultural Society
Amaryllis - Wikipedia, the free encyclopedia
Pacific Bulb Society | Amaryllis
Pacific Bulb Society | Hippeastrum
Amaryllis belladonna 'Galaxy Strain' (Amaryllis / Naked Lady Images)

Herkese kolay gelsin.
Evet sapları kırmızıya yakın renkte. İlkbahara çok büyük yaprakları oluyor kalınca ve etrafa dağılan, öbek öbek. Sonra tamamen kuruyor o yapraklar, temmuz ağustos aylarında aynen 1. resimdeki gibi sadece sapları ve ucundaki çiçekleri oluyor. Yapma çiçek izlenimi uyandırıyor karşıdan bakınca.Boru gibi olan sapının ömrü uzun. Üzerinde çok sayıda tomurcuk oluyor. Bazıları açıp solarken, bazıları yeni tomurcuk halinde oluyor ve bir sap uzun süre çiçek veriyor. Kesip suda ıslatsanız bile durum değişmiyor. Suyun içinde de o tomurcuklar büyüyüp açıyor. Üstünde kurumuyor. Ama hiç tohum görmemiştim üstünde. Annemde var bu zambaklardan. Bu yıl dikkat edeceğim, bakalım tohumunu alıp tohumdan çoğaltma yapabilecek miyim?

turkanatalay Çevrimdışı   Başa Dön