View Single Post
Eski 26-06-2007, 19:22   #5
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
1 Avuç nohutu kırın.
Pratik yöntem:
Bir naylon poşete koyun, ikiye katladığınız birkaç kat gazete kağıdının arasına poşeti yerleştirin. Elinizle nohutların tek sıra olmasını sağlayın. Bir çekiç ya da taşla, her nohut 5-6 parça olacak büyüklükte kırın.
1 litrelik cam kavanozun yarısından fazlasını dolduracak kadar su kaynatın.

Nohutları kavanoza koyup üzerini sıcak su ile doldurun ve kavanozun ağzını kapatın. Siyah bir poşete koyup, (sıcaklığı toplasın diye) güneşe bırakın. Bu işlemi bu kadar sıcak havalarda yapmıyorsanız, üzerini yünlü bir örtüyle kapatın ki sıcak dursun.

Maya olarak kullanacağımız su bu aşamada oluşuyor. Sıcaklığa göre 12 saat ile 30 saat beklemesi gerekebiliyor. Bu nedenle nohutu ıslatma işlemini bir öğleden sonra yapmanızı tavsiye ederim. Ertesi gün öğleden sonra ekmeğinizi yoğurmanız ve akşam üzeri pişirmeniz mümkün olabilir... Zamanlamayı ihtiyacınıza göre kaydırabilirsiniz.

Mayanın hazır olduğunu kavanozun içinde oluşan köpüklerden anlayacaksınız. Kapağı açınca burnuza gelen koku çok kötü olacak. Bozuldu sanmayın

Kavanozdaki su 2-3 kg'lık bir ekmek yapmanıza yetecek kadar çok. Bu nedenle benim gibi küçük bir ekmek yapacaksanız, önce un miktarına karar verin sonra gerektiği kadar suyu ekleyip (köpüğü ve nohutundan 1-2 kaşık alarak) hamuru yapın. Artanı dökersiniz. Unu elemeyi unutmayın. Biraz da tuz ekleyin.

Yoğurduğunuz ekmeğin üstünü hava almayacak gibi kapatın ve kabarmasını bekleyin. Kapattığınız kap hamura yakın olmasın, kabarma payını düşünün...

Ekmek iki kez yoğurulup kabartmaya bırakılır ama tek sefer de olabilir. Hamur kabardıktan sonra hemen pişirecekseniz, ekmeği pişireceğiniz kaba koyup orada kabarmasını bekleyin. İki kez yoğuracaksanız ikincisinden sonra pişireceğiniz kaba koyabilirsiniz. Kabarma işlemi 2-3 saat sürebilir. Bir buçuk iki katına kadar kabarabilir.

Önceden 180-190 derece gibi ısıttığınız fırına koyun. 40 dakika kadar (ya da ekmeğin üzeri kızarıncaya kadar) pişirin.

Harika bir kahvaltı ekmeğidir

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön