View Single Post
Eski 21-11-2013, 01:34   #127
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Tamam demek ki doğru görmüşüm.

Sayın hdoğan, öncelikle şunu belirteyim, aşı yaparken her ihtimale karşı mümkün olduğu kadar fazla kalem koyarız ya bir kırılırsa ya biri tutmazsa gibi.

Sizlerde öyle yapmışsınız üç dala koyarak aşılarınızı yapmışsınız, yalnız koyduğunuz dalların biri tamamıyla catal dal dediğimiz dal, yanlış anlamayın bir sakıncası yok fakat aşıların üçüde tuttuktan sonra birini tercih etmeliydiniz diğerlerini kesmeliydiniz.

Kesmeliydiniz dememi sakın yanlış anlamayın, dallar gövdenin farklı yerlerinden olsaydı bunlar kalabilirdi de, sizin fidanınız da aşşa yukarı üç dalda aynı yerden çıkıyor ve dolayısıyla üç ana lider dallı oluşacak ileride de bu dallar eşit kalınlıkta olmaları büyük bir ihtimal meyva ağırlığı rüzgar nedeniyle de yarılmaları büyük olasılık.

Bunları ileride yaşamamanız için yol yakınken bir tanesini en iyi gelişenini tercih edin diğer ikisinin birini bu yıl tamamıyla kesin diğerini de zayıflatın ve bir sonraki sene onuda tamamıyla kesin.

Lider tercihini yaptıktan sonra onu dikine bir iple bağlayarak gerin onu lider yapın, bu germe işlemini de ağaçlara su yürüdükten sonra yapın.

İkinci resime gelecek olursak buradaki fidan işaretlediğim yerden

Name:  Görüntü0101 (450 x 600).jpg
Views: 3458
Size:  47.4 KB

kesilmiş gibi gördüm, şayet doğruysa böyle bir oluşum normaldir, yani kesilen yerdeki en tepedeki gözden önce daha alttaki göz uyanıp liderliği almış, tepedeki gözde hareket etmiş ama liderliği kaptırmış bir defa, ama gelecek yıl liderliği alacaktır şüphen olmasın.

Üstte yazdılarım değilse Bir ikinci ihtimal şu olabilir.

Kesilen yerdeki yani en tepedeki göz uyanıp liderliği almış büyüyor iken kabukta bir yaralanma ya da kurt girdiyse ya da bağlama ipi kesmiş olabilir (vs) gelişimi durur daha sonra alttaki gözlerden biri liderliği alması normaldir.

Her şey normal gelişiyor iken böyle bir durumla karşılaştığınızda lideri mutlaka kontrol edin. Liderde bir sorun var ki fidan lider arayışına gidiyor.

Bu gibi durumlar besleme ya da besinle ilgili değildir.

Alıntı:
ancak her ağaç her dal değerli benim için gereksiz bir kesim ve zaman kaybı yaşamak istemiyorum.
Tabi ki değerli, hele kendinin olunca insan kesmeye hiç kıyamıyor aynı duyguları ben kendi bahçemde yaşadım kesmeye kıyamadım ve hata ettim bazıları alçak taçlandı ya da şekilleri bozuk, şimdi yıllara yayarak düzeltmeye çalışıyorum.
Yol yakınken dememin sebebi de şimdi kıyamazsan doğru olanı yapmazsan ileride o sana kıyacak.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön