View Single Post
Eski 16-11-2013, 10:15   #8
leventali
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Merhaba Sayın Semihbagıs,

Programın indirme linki : AlestaECTakipKUR.rar

Bugün firsat bulursam ayrı bir başlıkta nasıl kullanıldığını da anlatacam. Nasıl kurulduğunu benim son yazımda bulabilirsin.

Son resminden ışığın yeterli olup olmadığı konusunda sadece yorum yapabileceğim, zira bu konuda daha bilgili arkadaşlar mevcut.

Boruların arkası duvar olduğundan tek yönlü bir ışık gelmekte. Yeterli olup olmadığını bilemiyorum. Bir de pencereden ne kadar güneş alıp almadığını da.

Ama marullar için arsız bitki diyorlar. Yani her koşula dayanıklı. Ürünleriniz buradan sağlıklı görünüyor. Tabi daha çok küçükler. Bir süre böyle gidip sonra birden büyümeye başlıyorlar. Bunun da sebebi sanırım kökleri suya tam değdiğinde ve kök sayısını artırdıklarında oluyor.

Ben fideden ektiğim için bu kadar kısa sürdü büyümeleri. Ona rağmen bir iki hafta neredeyse milim milim büyüdüler.

Devirdayım pompasının hızını bilmiyorum. Çeşmeden akar gibi akıyorsa bu yanlış. Çok ince akmalı. En pratik çözümüm, damlama sulama ürünleri satan yerden 1-2 tl ye plastik vana al. Bunların 16 lık ve 20 lik diye olanları var. Sanırım senin hortuma 16 lık uygun. Bir iki kalitede varlar. Orada farklı bir çeşitini isteyip karşılaştır, bakarken bile farkı anlarsın. Fiyat farkı yok zaten. Hortumun arasına bir yere ya da en uca yerleştir ve akış hızını iyice kes.

Bir akvaryum hortumundan akan su hızında, büyüklüğünde olsun yeterli.

Bitkilerin en fazla ışık ihtiyacı bu dönemlerde oluyor. Ben damda ve açıkta olduğumdan bu sorunları yaşamadım. Üç flöresanı abartmış olabilirim. İki de yeterli gibi. Ama şu dönem ne kadar çok ışık o kadar sağlıklı büyüme.

Evde kullandığımız uzun flöresanlardan al tak. Öyle zaman saati felan uğraşma derim. 2 milyon dolarlık bir seran yok. Hoby yapıyoruz şurada. Belki kızacaklar bana ama böyle. Bu forumda okudum, bayağı bir tartışılmış, led mi şu mu bu mu diye. Evet ticari kaygıyla üretilen ürünlerde mutlaka en ince detayı düşünmek zorundalar. Ama biz üç aileye anca yetecek bir ürün üretiyorsak ve bunu hoby amaçlı yapıyorsak çok da büyük maliyetlere girmeye gerek yok diye düşünüyorum. Çok çok bir süre diğerlerinden geç büyür o kadar.

Bitkilerin küçük olduğundan öyle çok hızlı ec ve su tüketimi olmaz. Günde bir kez EC ölçsen yeterli. Ve çok büyük oynamalar yoksa dokunma devam et gitsin. Adamları fazla rahatsız etme.

- Su akış hızını düşür,
- Işık sorununu hallet,
- Sabırla bekle,
- Çok gerekli olmayan masraflardan kaçın.


Çiftçilerle amatör tarımcının arasındaki en büyük fark, ektikten sonra her süreci sabırla beklemeleri...

Saygı ve Sevgiler...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön