View Single Post
Eski 12-11-2013, 12:31   #3
Sulman
Ağaçsever
 
Sulman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2010
Şehir: İstanbul + Fethiye (Çalış)
Mesajlar: 67
Sayın Murat Bey,

Bir hayli yakınız artık. Fethiye tarafındayız iş nedeniyle. Burada ikamet ediyoruz. Ficus türleri temiz su olmak kaydıyla her mevsim kökleniyor. Sudaki okisijeni tazelemek gerek. 3 günde bir bardakta su değişimi kök salar.

Ben 2-3 dal hem bir komşumuza hem de sizin için köklendireceğim. Unutursam mart- nisan gibi bana bir pm gönderebilir misiniz?

17 yaşımdan beri ficus türleri ile uğraşıyorum. 34 yaşındayım.

İstanbuldayken hep saksıda yetiştirmek zorunda kaldım... 3 yıl önce bu türe sonunda ulaştım. Bende bir de sarmaşık türü var onuda size göndererim.

Ficus Pumila

Ficus türleri rüzgar ile çırpıntıya hiç gelemiyor, yapraklarını küçültüp, büyüme durdurur.

Saksı devrilmesinde bir çok dalı ve yaprağı kurur...

Havadar bolkon'da rüzgar esmeyecekse, gece çiği alabileceği için, gece gündüz sıcaklık farkını hissedeceği için yararlı olur, çok iyi gelişir... Ama asla rüzgar esmeyecek. (Hep asla asla diyorum... hafif bir esinti bitkiye ne kadar iyi gelir... Ama Allah'ın işi ya 5 km ile esen meltem yağmur ile birlikte 50-60 km eser balkonunuzu uçurursa... Günlerce hırpalanırsa?)

Kışın içeri almanız şart, saksıda kökü üşür kuruyabilir, 7-10 derecelerde siz içeri alın. Sürekli evde kalsın. Yazın yine dışarı çıkararırsınız.

Balkonda evde olduğundan 2 kat fazla gelişir ama rüzgar büyük dert dediğim gibi. 12 saat yakıcı güneşte hoş değil. Büyümeye sekte vurur...

Bir ficus'u 2 türlü kaybedersiniz. Çok sulama, dibinde sürekli su kalması ve saksı devrilmesi hırpalama. En verimli sulama saksı tartarak oluyor. Elinizle saksıyı kaldırıp ağırlığına bakın toprak hafif ise o zaman su verin. Saksıyı eliniz ile tartın. Kışları saksı tabanlığından asla uzun süre su kalmasın.

Sokağa ekilen ficuslar resmen tür değiştirip vahşileşiyor. Yaprakları küçülüyor, kök gövde kalınlaşıyor, rengi değişiyor...Evdeki kadar hoş bir görüntüye sahip olmuyorlar... İşte rüzgar bunları yapıyor. Ayrıca 2-3 kere rüzgardan saksı devrilmesi ficusunuzu üzer.

Saygılar.

Sulman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön