View Single Post
Eski 11-11-2013, 13:49   #28
leventali
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Sayın Ankafar, vermiş olduğunuz bilgilerden ve tecrübe paylaşımınızdan dolayı size sonsuz teşekkür ederim.

Kullandığım besin eriyiği içeriğini bilmediğimden, üzerinde oynama yapamıyorum. Ama 1.6 önerinizi dikkate alacağım. PH'ı 6.5 civarında tutmam söylendi. Bu hasadı ki tahminim 15 gün sürer, kaldırdıktan sonra Ankara'ya kızımı ziyarete geleceğim. Eğer fırsat bulursam sizinle de tanışmak isterim.

Sayın Vetman996,
Bu projeye başladığım ilk sayfada kısa bir paragraf yazmıştım. Aslında yorum yapacak olan arkadaşların şevkini kırmamak adına cümlelerimi çok da açık yazmamıştım. Kudret Bey'e son yazdığım yazı ile de bu konuyu tamamen kapatmıştım. Sayın Kudret Bey'in cevap vermemesini de bu başlığın özünden ayrılmamak adına kendince konuyu kapatmış olduğuna yoruyorum.

Israrla konunun kapanmış olduğunu vurguladığım halde, bu başlıkla çok da ilgisi olmayan konuları burada paylaşmanız doğrusu beni rahatsız etti. Site yöneticisinden rica ederek ve sizden de özür dileyerek bu konuların kaldırılmasını ya da taşınmasını rica edeceğim.

Hiç bir laboratuvar çalışmasının sonucu %100 doğruyu ya da %100 yanlışı göstermez, gösteremez. Zaten bu araştırmayı yapan kişiler araştırma sonuç bölümünde, eğer bilim adamıysa, uzun uzadıya anlatırlar bunun böyle olduğunu.

Türkiye, tarımda kendi kendine yeten 1. sırada ender ülkelerden biriydi. Bu alanda yapılan her çalışmayı baltalayan laboratuvar çalışmaları maalesef Türkiye'de onlarca deneme çiftliklerinin kapatılmasına neden oldu. Toprağı, suyu, iklimi bol olan bir ülkenin tarımda ithalat yapması ne acıdır.

Sizi, çalışmalarınızı ve ne ürettiğinizi bilmiyorum. Ancak bu işin bir üslubu olduğunu düşünüyorum. Dünyada 50-60 yıl gibi kısa ama kökleri binlerce yıla dayanan topraksız tarımın bunca yerden yere vurulmasını hoş karşılamıyorum. Bir paket sigaradaki zararlı maddeleri ve insan bedenine yaptığı etkileri buraya yazmaya kalksak sayfalar dolusu yazı olur.

Bu iş devlet politikası olmadığı sürece de maalesef bu kısır tartışmaların içerisinde en büyük zararı yine toplum görecektir. 10-20-30 yıllık devlet politikalarıyla bu topraksız tarımın desteklenmesi ve AR-GE'sine ciddi para ayırması ve çiftçisini bu yönde eğitmesi ve kanunlarını bu yönde düzenlemesi durumunda topraksız tarım, topraklı tarımdan daha fazla güven ve istek kazanacaktır.

Cemil Meriç bir yazısında: "Her alevi yangın diye söndürürseniz, ileride ışık olacak ateş bulamazsınız.", diyor bir yazısında.

Küçük çaplı bir araştırmayla topraksız tarım uygulamalarının büyük bir çoğunluğunu Türkiye'de Hollanda yapıyor. Bu işten de çok ciddi paralar kazanıyor. Yani çok ciddi paralar Türkiye dışına gidiyor. Nedeni ise bu yönde kendisini geliştirememiş, geliştirmek istese de istediği sermayeye ulaşamamış esnaflardır. Ben inanıyorum ki Sayın Ankafar, bu çalışmasında hesaba dahil etmediklerini, kendi cebinden harcayıp yazmadıklarını not tutsa, abartıyor olabilirim, bir dönüm sera kurabilir.

Bunu şunun için yazıyorum: Bu işin Ar-Ge'sine devlet para ayırmıyor. Bu işi araştırıp yapmak isteyen insanlar kendi öz sermayeleriyle, kısıtlı imkanlarla, milyar dolarlık firmaların yaptığı araştırmaları yapmaya gayret ediyor. Parasız satın alamayacağınız tek şey bilgidir. Bunu da sadece Türkiye'de parasız satarlar. Bunca emek, çaba, maddiyat harcayarak, her bir çalışmanın ve hatta evin balkonunda yapılan bir çalışmanın bile, bu konuda eşi bulunmaz bir AR-GE olduğunu hatırlatmak isterim.

Siyah ve beyazın 256 tonu olduğunu size hatırlatmak isterim. Türkiye, yabancıların laboratuvar çalışmalarından yeterince maddi kayba uğradı zaten. Daha dalında filiz olan bir konuda bu kadar ciddi ve iddialı cümlelerle olaya yaklaşmanızı hiç doğru bulmadım.

Birkaç hususun daha altını çizerek bu konuyu tamamen kapatıyorum.

1- Lütfen başlıktaki çalışmalarımla ilgili, eleştiri, öneri her şeyi yazın. Uzunluğu kısalığı, cümle düşüklüğü, dil bilgisi, bilgi noksanlığı hiç önemli değil. Lütfen yazın. Yazın, eksik biliyorsanız bilen bir arkadaş mutlaka düzeltecektir. Sizin sayenizde bu eksik bilgiyi bilen bir çok kişi de sizin cesaretle yazdığınız yazıdan doğru bilgi olarak öğrenecektir.

2- Lütfen başlıktaki çalışmalarım dışında topraklı, topraksız, organik vs. konuları polemik konusu olacak şekle getirmeyin. Zira bu başlıkta bir AR-GE çalışması yapıyorum. Ama farklı bir başlık açarsanız buraya da gelip düşüncelerimi yazmaktan imtina etmem. Üyeler arası polemikler uzaktan okuyanları, ki yakından okuyan, yazan beni bile, ciddi etkilemektedir.

Yazan kişi sayısını hesaplamadım ama okuyan kişi sayısı 3 bine ulaşmış. Bu ne demek istediğimi daha iyi anlatıyor sanırım. Okuyan her zaman çoğunluktadır.

3- Bu çalışma amatör olarak başladı ama amatör olarak devam etmiyor. Hakkını veremesem de bu alana bir AR-GE katkısı olmasını istiyorum.

Şu ana kadar kaç çiftçiyle konuştum bilemiyorum ama hemen hepsinin korkularını giderecek bir çalışma oluyor bu çalışma. Ürünün laboratuvar testine varana kadar yayınlayarak birçok kişinin aklına takılmış soruları da cevaplamaya çalışacağım.

Benim yaptığım bu çalışmanın sonucunu merakla bekleyen inanın onlarca çiftçi tanıdığım mevcut. Çalışmanın sonuçları güzel olursa, babadan oğula 3. kuşağa geçmeyen çiftçilik konusu, şimdiki topraksız tarımcılara atfedilen "Kıravatlı Çiftçi" durumuna geçtiğinde bu kuşak sayısının artacağı düşüncesindeyim.

Yanlış anlaşılmasın Sayın Vetman! Sizin de yardımlarınızı, yorumlarınızı, tecrübelerinizi esirgememenizi rica ediyorum. Ancak çizdiğim sınırlar çerçevesinde.

Saygı ve Sevgilerimle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön