View Single Post
Eski 05-11-2013, 09:42   #21
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Fırının sıcaklığını derece olarak söylemem mümkün değil ama tarif edebilirim. Odunlar harlı ateşle yanarken fırın ağzına el uzatamıyorsunuz ama ateş geçipte köz haline geldiğinde sağlam bir eldivenle çömleği elle dahi almak, çevirmek mümkün oluyor. Bu fırınlarının iyi tarafı, közler geçti gitti ama sıcaklık akşam geç vakite kadar bitmiyor. Diyelim öğlene yediniz kebabı ama arttı, çömleği tekrar içindekilerle koyun fırına akşam yeni pişmiş gibi yemek mümkün oluyor.

Fethiye tarafında yapılan tandırda, su dolu tepsiye tencere oturtmalarının sebebi nedir sizce ? Tencerenin kapağı kapalı değilmi acaba...
Her türlü yeni bilgi mühim... Araştırmanın, tecrübenin sonu yok.

Şimdi kafamda bir soru var onu çözmekle meşgulum. Benim sistemde et çömlek içinde kendi suyunda pişiyor. Ben su katmıyorum ama et suyunu salıyor ve kebap bu su içinde pişiyor. Ekmeği veya pideyi bu suya banarak yemek eti yemekten daha leziz. Ancak kuyu tandırının yapılışına bakılırsa orada et havada, suyu alta konan tepsiye damlıyor ve onun buharıyla harmanlanarak asılı et pişiyor. Yani benim şimdi denemem gereken şey tencerenin içine çelikten, ayaklı bir nevale ayarlamak ve etin onun üzerinde suyuna değmeden pişmesini sağlamak suretiyle lezzet farkı olacakmı onu görmektir.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön