View Single Post
Eski 02-11-2013, 09:19   #26
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. badrobot,
Elbette aramızdaki samimiyete ve dostluğa istinaden takılıyoruz sadece

Uyku konusunda sizinle tamamen hemfikirim. Daha o gece bu ağacın köklerini gördüğüm anda arkadaşım Çağrı'ya demiştim, "bu ağaç kışı salonda geçirecek" diye.
Söylediklerinizde ve öngörülerinizde tamamen haklısınız, ağacın bu kış uyuması ne yazık ki sonu olur. Dediğiniz gibi, o gövdeyi besleyecek damarlar malesef şu an yoklar ve en kısa sürede oluşmaları gerekiyor. Aslında şu an o kökler sağlıklı şekilde oluşsa bile gövdenin bazı bölümlerinin kısmi ölüm ihtimali yine bulunuyor bence. Elimden gelen herşeyi yaptıktan sonra oturup beklemekten başka çarem de olmayacak bu konuda.

Aslına bakarsanız Antalya ikliminde dışarıdaki begonviller de tam bir uykuya girmiyorlar. Geçen kış balkonda sert rüzgarlar ve yağışlardan etkilenmeyen ve günde 3-4 saat güneş gören kuytu bir bölüme aldığım begonvillerim yapraklarının yeşilliklerini kaybetmeden kışı geçirdiler. Elbette yeni sürgün vermiyorlar ama yaprak da dökmüyorlar. Yani yarı uyku pozisyonunda bekliyorlar.

Her ağacın uykuya girmek için belirli bir periyodda belirli bir ısıya ihtiyacı var biliyorsunuz. Örneğin bir hafta boyunca 10 derecenin altında seyreden sıcaklıklar belirli bir türü uykuya yönlendiriyor. Antalya'da, özellikle de şehir merkezinde bu şartları sağlamak malesef pek mümkün değil. Bu sebeple uyku ihtiyacı olan pek çok ağaç türünü yetiştiremiyoruz. Begonviller tropik bir bitki oldukları ve uyku ihtiyaçları olmadığı için iklimimizde rahatlıkla yetiştirilebiliyorlar. Bol güneş alan güney cepheli bahçelerde kışın bile çiçekli begonviller görmek mümkün olabiliyor.

Bu ağaç içinse değil uyku, gece soğukları bile tehlike arzediyor şu aşamada. Kökler gelişimini durdurmak bir yana, yavaşlatmamalı bile. Bir an önce bu dev gövdeyi besleyecek damar ağları oluşmalı, gövdenin her noktasına besin yürümeli.

Bu kış boyunca ağaç, salonumuzun 1 metrekarelik bölümünde daimi misafirimiz olarak kalacak. Fotoğrafta gördüğünüz köşeyi ona ayırdık, oradan kıpırdatmayı bile düşünmüyorum. Salon güney cepheli ve tüm gün güneş aldığı için, akşamları da biz yatana kadar ısıtılacağı için gece ısıları 20 derecenin altına düşmeyecektir. Bu da ağacı ideale yakın ısılarda tutmamı sağlar diye düşünüyorum. Elbette şu an aylardan mart olsaydı çok daha rahat olurdum. Hatta ağacın gelişimine göre belki bir ay sonra ağacı kademeli olarak balkona çıkarırdım. Ama şu anki durumda nisan'a kadar içeride yapay bir bahar havası yaşayarak kendini onaracak. Ardından yine duruma göre kademeli olarak balkondaki yerini alacak diye planlıyorum.

Öneri ve uyarılarınız için çok teşekkür ederim.
Yine önereceğiniz işlem, ilaç vs olursa mutlaka bilmek isterim.
İnşallah hep birlikte ayağa kaldıracağız bu ağacı.

Görüşmek üzere...

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön