View Single Post
Eski 30-10-2013, 15:32   #49
vetman996
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi oxonbora Mesajı Göster
Sayın Vetman,
Solucan gübresi ile ilgini paylaşımlarınız için teşekkür ederiz.
Gaziantepte kurulu 300 başlık inek çiftliğimizde süt üretimi yapmaktayız.
Hayvanlarımızdan elde ettiğimiz dışkılar ile solucan gübresi üretmek istiyoruz. Fakat nereden ve hangi sistemle başlamalı bilmiyoruz.
Bildiğim kadarıyla siz de çiftliğinizden elde ettiğiniz dışkılar ile solucanlara yem hazırlıyorsunuz.
300 başlık çiftliğimizin dışkısını kullanmak için ne kadar solucan ile hangi sistemle başlamamız gerekiyor?
Telefon numaranız varsa sizi aramak isterim.
Teşekkürler.
Bora
Sayın Bora Bey merhaba,

Solucan gübresini tanıdıktan sonra süt inekçiliğini ikinci planda bırakabilirsiniz ama hem solucan gübresi üretin hem de süt inekçiliğine devam edin derim.

Solucan gübresi üretimini açık, yarı açık veya kapalı ortamlarda yapabilirsiniz ama ben size kapalı ortamlarda yapmanızı öneririm.

Solucan yetiştirme yöntemi ise;

Zemin üzerine yığın yaparak (Özellikle Rus'ların kullandığı sistem),

Havuz sistemi (Bir çok ülkede kullanılan sistem),

Alttan kesmeli (Özellikle ABD'de kullanılan sistem) kullanılabilmektedir.

Her yöntemin kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Alttan kesmeli sistem daha modern ve işçiliğin az olduğu bir sistem olmakla birlikte ilk yatırım maliyetleri yüksektir.

Biz her üç sistemi de kullanma düşüncesindeyiz. Şu an çiftliğimizde havuz sistemini ve zeminde yığın sistemini kullanıyoruz. Alttan kesmeli sistemi ise yakın bir zamanda kullanmaya başlayacağız.

Sayın Bora, kış aylarında kapalı ortamda bulunmayan solucanların gübre ve yavru verimi düşüyor. Kapalı ortamınız yoksa ilkbahar başlangıcında solucan satın alarak bu işe girmenizi tavsiye ederim.

Eğer kapalı ortamınız varsa hemen solucan alarak bu işe girebilirsiniz. Bu işe girerken de çok solucan satın almak yerine kendinizin solucanları çoğaltmasını tavsiye ederim.

Solucan gübresi üretiminde solucan kalitesi çok önemli. Biz bu işe girerken çeşitli solucanlar denedik ve kalitesini gördüğümüz solucanlardan da satın alarak işe başladık. Şu an için hem gübre üretiyoruz ve hem de solucanlarımızı çoğaltıyoruz.

Bu arada yerli solucanlardan da denemeler yaptık, solucana para vermeyelim düşüncesindeydik ama gördük ki bu iş yerli solucanlarla yapılacak bir iş değil. Satın alma yoluyla solucanlarımızı elde ettik.

Sayın Bora. Sizin de elinizde sığır gübresi bulunduğuna göre bu işe girmelisiniz bence. Ülke topraklarını kimyasalda kurtarmak için bu iyi bir fırsattır. Ben size her türlü desteği vereceğimden (Solucan temini dahil) emin olabilirsiniz.

Selamlar... Saygılar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön