View Single Post
Eski 24-10-2013, 15:33   #41
Savaş
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
İdris bey,

unutulan bir nokta var. Gübre demek toprak demek değildir. Toprakta eksik olanın tamamlayan katkı malzemesidir esasen gübre. Bir gübre düşünün ki, herhangi bir toprağa verildiğinde o toprağın eksik olan her türlü ihtiyacını tek seferde karşılayabilsin. Böyle bir şey yoktur. Kimyasal gübreler bile binlerce farklı formasyonda satılmaktadır. Bu açıdan bakarsak vermikompost, yani vermi-kompost aslen solucan gübresi ile kompostun bileşimidir. Sadece ve sadece solucan dışkısı olursa adına vermikest denir. Esasen bu çok daha değerlidir ama temini arı kovanında balın yanısıra arısütü elde etmek gibidir. Balın kilosu en iyisi atıyorum 75 tl iken arısütünün kilosu yaklaşık 300-400 arası değişmektedir.

Neticede elde edilecek olan ürün üster vermikest ister vermikompost olsun, bu ürünün uygulandığı toprağın önceki durumunu bilmek gerek. Birincisi, toprak daha önce kimyasallarla ve ilaçlar oldukça fazla kirlenmişse vermikompostu ilk uygulamada sonuç alamamanız normal. Çünkü vermikompostta yer alan yararlı mikoorganizmalar yaşam şansı bulamayacaklar.

Diğer bir konu, toprağın yorgunluğu meselesidir. Örneğin yanı toprakğa üst üste iki yıl domates ekerseniz verim alamasınız. İsterseniz vermikompost kullanın veya kullanmayın. Burada gübrenin kerametinden ziyade toprağın yasasını ve doğanın kanunlarını bilmek şart.

Bir diğer konuda topraktaki münumum yasasısıdır.Bir toprakta bulunan elementlerden en az miktarda olan hangisi ise bitki diğer elementleri en az olan elementin miktarını baz alarak alır. Mesele diyelim ki 1 gr demir var, 10 gram fosfat, 10 gram azot vs. Bitki fosfatı da azotu da demire göre 1 gram olarak alacaktır. Geriye kalan toprakta kalarak yıkanacak veya tuzlanmaya neden olacaktır. Burada solucan gübresi kullansanız da faydasınıtam olarak göremeyeceksiniz.

Bu nedenle unutulmamaıs gereken ilk konu, toprak analizi konusudur. Açık yüreklilikle söyleyelim, belki bazı koşullarda belli bir zaman kadar vermikompostu kimyasal gübrelerle beraber kullanmak gerekebilir.

Unutmadan son noktaya da değinelim. Vermikompost esasen bakteriyel bir gübredir. Uygulandığı toprağın nemini düzneli olarak korumak, yani sulama rejimi oldukça önemlidir. Yararlı bakteriler bir kez öldükten sonra gübre yarı yarıya değer kaybetmiş olur.

Son dedik ama bir son bilgi daha geldi aklıma. Kompost ürünlerinin mesela 12 aydan fazla bekletilmeden kullanılması gerek. Aksi halde besin değeri kaybına uğrar. Dolayısyla kullandığınız gübrenin üretim zamanı da burada önem arzetmektedir.

Saygılarımla.

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön