View Single Post
Eski 24-10-2013, 07:29   #129
ankafar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-10-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 166
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi celalim01 Mesajı Göster
Maraş dondurması yapımında kullanılan ve salep olarak bildiğimiz soğanlı bitki aslında bir tür çiğdem bitkisidir ve salep adı ile anılır.O bölgede genelde yüksek dağlarda yetişir ve oralardan toplanır.Her toplanan bitki soğanı dondurma yapımında kullanılmaz ve başarılı bir tat vermez.Maraş dondurmasının özelliği bu toplanan bir tür olan soğanların kurutulup salep dediğimiz hale getirilmesi ve yüksek dağlarda özel olarak otlatılan keçilerin sütleriyle usta ellerde yapılması sonucunda ortaya çıkar.O türün dışında soğanla aynı kalite dondurma oluşmasını sağlamaz.Sizin düşündüğünüz yetiştirme şartlarının pek mümkün olacağını sanmıyorum.Yetiştiği şartları aynen oluşturup aynı tadı yakalamak zor olsa gerek.Bir de sonuçta hava değerleri dahil olmak üzere doğal ortamda yetişmektedir.Maraşta iyi dondurma yapabilen ve adı tanınmış dondurmacıların hepsinin kendilerine özel çobanlarıyla beraber belirli sayıda keçi sürüleri vardır.
Merhabalar küçük bir düzeltme yapalım salep üretiminde kullanılan bitki grupları çiğdem değil bir orkidedir. Çiğdem crocusların zarları soğanı andırır ince bir tabaka vardır ve kökler alt tarafından gelişir. Ancak salep yapımında kullanılan orkidelerin yumruları daha çok patatesi andirir zardan ziyade kabuk olur ve kökler üst gözenekten gelişen bitkinin hemen altından gelişir.




Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları

Başlığında sorularınızı sorabilirsiniz...

ankafar Çevrimdışı   Başa Dön