View Single Post
Eski 21-10-2013, 23:41   #37
vetman996
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Değerli Dostlar Merhaba.

Başka bir sitede sorulan soruya verdiğim cevabı alıntıladım. Bir kaç kez bu şekildeki soruya muhatap olunca paylaşmak istedim.

Solucan gübresi faydalı olduğu bilinen bir gübrenin solucanlara yedirilerek elde edildiği için kaliteli olacağı zaten gün gibi aşikar. Yararlı olması dileğiyle:

"Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - sule68
Sayın Vetman, bazı sorular var kafamda vakit bulduğunuzda cevaplarsanız sevinirim. Solucan besini olarak kullanılacak olan büyükbaş hayvan gübresi zaten bitkiler için faydalı ve kullanılabilir bir malzeme. Yanmış ahır gübresiyle solucan gübresi arasındaki fark nedir? Karşılaştırmalı laboratuar analiz değerleri mevcut mu elinizde? Ahır gübresi de organik tarımda kullanılıyor, uygulamada karşılaştırma yapılmış örnekler var mı? Anladığım kadarıyla solucanlara da yanmış gübre besin olarak veriliyor. Zaten birkaç ayda uygun ortamda bekleterek yakacağımız gübreyi solucanlara vererek yine gübre elde etmek bize ne kazandıracak merak ettiklerim. Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler, kolay gelsin...

Değerli Kardeş Merhaba.

Sorunuz aslında çok güzel bir soru. Size cevap verirken bazı örneklerle anlatacağım ama anlaşılır şekilde anlatabilirmiyim bilemiyorum.

Sığır gübresinin içinde bitki için çok yararlı bileşikler var. Bu gübreyi taze olarak tarlaya attığınızda ise tarlaya yarardan çok zarar veriyor.

Çünkü içeriğindeki hayvan için yararlı olan enzimleri içeriyor ama bu enzimler bitkiye zarar veriyor.

Taze sığır gübresi yabancı tohum bitkileri de içerir ve tarlaya attığınızda yabancı ottan kurtulamazsınız.

Taze sığır gübresini tarlaya attığınızda bir takım parazit ve böcek larvaları içerir.

Taze sığır gübresinin tuz oranı yüksektir. Toprağa zarar verir.

Taze sığır gübresi bazı kimyasallar hatta hayvana kullanılan antibiyotiği bile içerir. Bu yüzden taze sığır gübresi kesinlikle kullanılmamalıdır.

Sığır gübresinin kullanılabilmesi için en az 4-6 ay süresince fermente edilmesi gerekmektedir. Bu fermente esnasında ise bitki için yararlı içeriğin en az yarısının inhibe olduğu yani yok olduğu tespit edilmiştir. Özellikle gübrenin sızıntı suyunda çok faydalı elementler mevcuttur. Bu su ise direk bitkiye ulaştığında bitkiye zarar verirken toprak içinde bitkiye ulaşırsa yarar sağlamaktadır.

Sığır gübresini fermente ettiğini zanneden bazı çiftçiler ise gübreyi yanlış istifleyerek için için gübrenin yanmasına neden olurlar. Bu gübreyi elinize aldığınızda çok hafif olduğunu hissedersiniz. İşte bu gübre kendi içindeki tüm değerli bileşikleri kaybetmiştir ve yararsız bir yığın haline dönüşmüştür.

Solucan gübresinde ise durum çok farklıdır. Sığır gübresinin içinde yaralı bileşikler gübre içinde yitirilmeden ve 4-6 ay beklemeye gerek kalmadan, yapılan bir işlemden sonra solucanlara yedirilir. yararlı olduğu bilinen sığır gübresine solucanlardaki yararlı mikroorganizmalar, doğal büyütme hormonları, enzimler, doğal antibiyotikler, Humik asit, Fulvik asit vs. bitki için yararlı tüm bileşikler bu gübreye geçer ve gübrenin değerini kat kat artırır.

Sığır gübresi ile solucan gübresinin analizini karşılaştırdığınızda solucan gübresinin daha değerli olduğu ortada olmakla birlikte; solucan gübresinde önemli olanın bitki için yararlı elementlerin bitkinin tam alabileceği formda hazırlanmış olmasıdır.

Örneğin şekerin elde edildiği pancarda da glikoz vardır ama çay içerken çaya pancar parçasını batırmıyoruz. Pancardan elde edilen şekeri kullanıyoruz. Tabiri caizse sığır gübresi pancar ise solucan gübresi kesme şekerdir. Solucan gübresindeki elementler bitkinin köklerinden bitkiye geçebilecek formdadır yani.

Solucan gübresini değerli kılan unsurların içinde içindeki organik madde miktarı ve özellikle yararlı mikroorganizmaların varlığıdır. İnsanlardaki diyabet, obezite vs. hastalıkların nedeninin insan vücudundaki yararlı mikroorganizma eksikliğinden kaynaklandığı tespit edilmiş bu konuda bu linkte makale mevcut: vetman996/Solucan Gübresi Üretim Tesisi

Solucan gübresi ince tuz kadar küçülür. Bekledikçe kalitesi artar. Solucan gübresiyle sığır gübresinin içeriğinin karşılaştırmalı tablosu var ama bunu başka bir zamanda paylaşacağım.

Selamlar...."

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön