View Single Post
Eski 22-10-2013, 00:17   #34
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Merhabalar sayın leventali, ölçümleriniz çok doğru. Eğer topraksız tarım yapılacaksa teknik bir iş olduğunu unutmamak, ve oyunun kurallarını bilmek zorundayız. Yaptığımız ölçümlerin doğruluğundan emin olmamız lazım. Bu vesile ile EC konusunda birkaç şey söylemek istiyorum. Bunlar daha önce söylendi bahsedildi, ama sayfa sayısının çoğalması konuların çoğalması dolayısıyla birkez daha anlatmakta fayda var.
Herşeyden önce kullanmış olduğunuz ölçü aleti topraksız tarım çalışmalarım ilerleyince olmassa olmaz diye düşündüğüm ve öncelikle kendim için yaptığım ama arkadaşlarımın beğenisini kazanmış kalibrasyon gerektirmeyen doğru ölçen çok fazla hata yapmayan bir ölçü aletidir. Ancak bazı temel bilgileri bilmessek hata yapabiliriz. Bu yanılgıya düşmemek için herşeyden önce ve herşeyden önce bu aletin gerçek bir EC metre olduğunu bilememiz gerekiyor. EC elektrik iletkenlik demektir. İş elektrik iletkenlik olunca her malzemenin iletkenliği sıcaklığına bağlıdır.Dolayısı ile su sıcaklığı değiştiğinde EC nin değişmesi çok doğaldır. Onun içindir ki bu ölçmelerde ısı kompanzasyonuna dikkat etmek gerekir. İletkenlik deyince 25 derece ki iletkenlik kabul edilmiştir. Su için iletkenliğe sebep olan içindeki tuz miktarıdır. Tuz miktarı değişmediği halde ısı ile iletkenliğin değişmesi ısı ile iyon hareketlilğinin artmasına bağlıdır. EC metre kullanma talimatında ısı konpanzasyonu konusu anlatılmış, ısı değişikliliği ile EC nin hesaplanması ait örnek verilmiştir. Ancak hataların büyük bir kısmı su seviyesinden kaynaklanmaktadır. Besin tankınıza dolu olduğunu gösteren bir işaret çizgisi çiziniz. EC ölçeceğiniz zaman tankınızın suyunu işaret çizgisine kadar tamalayınız.ve suyun iyice karışmasını bekleyiniz. Ölçümü öyle yapınız. Besin eriyiğine sıcaklığını ölçen basit bir termometre koyunuz. Ölçümleri ayni sıcaklıklarde yapmaya gayret ediniz hiç bir hata olmıyacaktır. Eksilen ec değerini yerine çekmek için besin stoklarından ilave ediniz. Eğer farklı sıcaklıklarda ölçme yaparsanız kompanzasyon hesaplamasını yaparak doğru değerleri bulunuz.

Gerçek değer = Ölçülen değer * 56/ (t+31)

Ölçülen değer= Gerçek değer* (t+31)/ 56

Örnek: 30 derecede ölççülen EC 1,2 olduğuna göre gerçek EC ( 25 derecedeki EC )

1,2* 56/ (30+31)= 1,2* 56/ 61= 1,10 imiş.

Sıcaklık 14 dereceye düşünce:

1,10 * (14+31) / 56=0,88 Bu ölçmeyi yaparken su seviyesine dikkat ettiyseniz 0,08 lik bir düşme yani besin azalması olmuş yani marullarınız besinin bir kısmını tüketmişler demektir.

ÖZET: sistemimizi kaç EC ile çalıştıracağımıza karar vereceğiz. ve bunu gerçek değer olarak formülümüzde yerine koyacağız.

Olması gereken değer. =Sistem değeri* ( t+31) /56 olmalıdır.

Bu basit hesaplama yapıldığında her ölçmede EC düşük çıkacak ( su seviyesi tamamsa) ve olması gereken değere kadar besin ilave edilecektir.
Herkese başarılı çalışmalar dilerim. Kolaygelsin.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön