View Single Post
Eski 20-10-2013, 01:20   #18
leventali
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Yeniden Merhaba

Uzun bir aradan sonra yeniden merhaba. Gecikmenin sebebi meşhur bir söz vardır "İngiliz gibi başlayıp, Türk gibi bitirmek!" diye, bizimkisi bunun tersi oldu biraz. Türk gibi başladık, İngiliz gibi devam ettik. Zira bu işin şakaya, aceleye, geçici hevese alınır bir yanı yokmuş.

Seraya havalandırma için yanlara iki adet 200 cm x 50 cm,
Arkaya bir adet 100 cm x 70 cm,
Ön kapıya bir adet 100 cm x 70 cm (kapıya monteli kapı kapalıyken havalandırma penceresini açabiliyorsunuz)

pencere ilave edildi. Sera alanı 600x 280 yaklaşık 18 m2. % 20 si 3,6 m2. Yani havalandırma için önerilen en az yüzde yirmilik alan. Pencere ebatları hesaplandığında seranın yüzde 20 sini oluşturmasa da 3. kat ve kuzey-güney, doğu-batı havalandırmaya açıldığından ve önü açık olduğundan yeterli gibime geliyor.

Önümüz kış olduğundan sadece arka pencere ve kapı penceresi aktif edildi, yan pencerelerin naylonlarını kesmedim onlar kapalı şimdilik.

Seranın taban profilleri içeri su almaması için betonla profil arasına köpük sıkılıp oturtuldu. Damın sütunlarına denk gelen yerlerden de ilaveten profil kaynatıldı. Maksat rüzgarda uçup gitmesin. Şimdilik gayet sağlam görünüyor.

İki gün önce naylonu ilk çektiğimiz gün sabah 04 te inanılmaz bir fırtına ve yağmur bastırdı. Yaklaşık 1, 1.5 saat kadar sürdü. Tahmin edebileceğiniz gibi soluğu serada aldık. İşin garibi beni uyandıran, bu işlerde pek de hevesi olmayan kızım oldu Birlikte çıkıp baktık, hatta bir 20 dakika kadar içeride o fırtınada oturduk. Bir iki yerden küçük bir sızıntı dışında su girmedi içeriye. Dışarıdaki fırtınayı sera içerisinde hissetmedik bile. İlk sağlamlık ve sızdırmazlık testini başarıyla geçtik.

Dün fidelerimizi aldık ve bugün yerine yerleştirdik.

Bu vesile ile Yonca Fide (Özbek Köyü-Tarsus) sahibine, çalışanlarına buradan bir teşekkürü borç bildim. Zira devasa bir tesiste amatörce bu işi yapacağımızı söylediğimiz halde, kapalı kamyonlar sıralanmış harıl harıl fideler paketlenip yüklenirken, kökü dibi 60-70 fide alacak bir amatöre gösterilen ilgi ve alaka teşekkürden fazlasını hak ediyor. 128 marul (kıvırcık), 9 domates (3 anıt, 3 gönül, 3 astona) ve 3 sivri, 3 dolmalık biber fidelerini bize normal satış fiyatlarıyla değil çiftçi fiyatlarıyla verdiler. İlaveten 10 tane göbek marulu da denememiz için verdiler. Aldığımız fiyat özel bir fiyat olduğu için buraya yazmayacağım ama az alımlarda fide tanesini 500 kuruşa verdiklerini buradan rahatlıkla yazabilirim.

Bugün toplu olarak resimleri paylaşacağım. Bir kısım resimler ben bilgisayara aktarmadan kızımın telefonuyla gitmiş. Onları da yarın aktaracağım. Gün gün imkanım oldukça resim çekip gelişmeleri buradan aktaracağım.

Ben bir amatörüm ve hayatımda ilk kez bir fide ekiyorum. Tüm bilgim, 2 aydan biraz fazlaca bu sitede okuduklarımdan ibarettir. O yüzden her türlü öneriye açığım. Sormak istediğiniz her şeyi seve seve cevaplarım (bu aşamaya kadar getirmiş olduğum pratikteki bilgiler)

Yardımlarını esirgemeyen Kudret Tezel Bey'e de teşekkür ederim.

Bu arada mini bir elektronik saksı da yaptım. Resimleri ekte. Elektronik bilgim amatörce. Ancak yazılım konusu zaten mesleğim. Nasip olursa serayı elektronik otomasyon durumuna yavaş yavaş, geçireceğim. Şimdilik sulama, ısı ve nem kontrollerini picle yaptıracağım. Pic olarak sulama için 16F84A kullanıldı, programı yazıldı ancak sistem seraya kurulmadı. Aslında mini elektronik sera bunun için yapıldı. Orada 12 V Renault Megan marka otomobilin cam silecek motoru kullanıldı. (15 TL). Sera içi damlama sulama için de 12 V dalgıç motor (25 TL) kullanılacak.

Kısa zamanda 16F877A entegresine yazdığım programla birlikte

- Dış Nem ve Sıcaklık,
- Sera içi nem ve sıcaklık,
- Sera içi, gün içinde aydınlanma süreleri ve şiddeti
- Sera içi damlama sistemi kontrolü.

her 10 dakikaya bir
Sensör-Tarih - Saat - Değer olarak seri porttan bilgisayara ve oradan da veritabanına kaydedilecek. Amaç geriye dönük istatistikleri kaydetmek.
Programını yazdım ancak picte deneme imkanım olmadı. Zira elimde USB destekli bir pic programlayıcı olmadığından yazdığım programları eski laptopuma yükleyip onun aracılığıyla seri port programlayıcı aracılığıyla aktarıyorum bayağı zor oluyor ve oldukça proplemler yaşadığım için usb programlayıcı alana kadar bekleyecek.


19-10-2013 tarih ve saat 20:00 itibariyle marullarımız 1.2 EC ve 6.5 PH değeriyle sisteme alındı. Yarın da (bugün) Domatesleri ve biberleri kasalarına ekeceğiz. Vira Bismillah diyelim.

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön