View Single Post
Eski 22-06-2007, 21:06   #20
kürşad
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Humeyra Mesajı Göster
Gübrenin yanması bekletilerek bir dönüşüm yaşaması demek. Gübre tazeyken besince çok zengindir ama direkt kullanılırsa bitkilere çok kuvvetli gelebilir ve köklerini yakar. Toprakta değişime uğrarken toksik etki yapabilir. Uygun şartlarda 1 yıl beklemiş gübre içindeki bakteriler yardımıyla adeta toprağa dönüşür.
Yalnız gübre uygun şartlarda bekletilmezse yağmur ve güneşin etkisiyle gücünden çok şey kaybeder. Konumuzun dışında ama belirtmek istedim.
Bugün 1 çuval keçi gübresi aldım yolumun üstündeki bir köyden.
Mal sahibi 3-4 ay önce elindeki tüm gübreyi satmıştı. Ve keçiler yeni gübre imal etmişler. Altlarına atılan saman vs ile gübreyi dışarıya dökmüşler. Kürekler üstündeki tezekleri aldıktan sonra un gibi gübreye elimle sıcaklık testi yaptım. Gübre sıcaktı ve halen yanıyordu. Neyse bir çuvak doldurup ağzını bağladım. Motorsikletle eve getirdim.
Terasta 1 ölçü orman toprağı çam kabuğu ibre çürüntüsü, Dere yatağından topladığım topraktan 1 ölçek ve yarım kova kadar da kum var. Kumu orman toprağı ile karıştırıp görüntüsü hoşuma gitmeyince ve organik maddelerin çürümesinden dolayı mantari hastalıkların üremesinden dolayı şimdi bu 3 malzemeyi karıştırayım diyorum.

1- Gübre yanmaya ve ısı vermeye aynı zamanda orman toprağındaki çürümeyi de dengelemeye yarar ve hastalık yayılmasını engeller diyorum siz ne dersiniz?

2- Kökleri gübre yanmasının sıcağından korumak için ise şu an yaptığım gibi her öğle yemeği arası sulama yaparak bunu engellemeyi düşünüyorum, yanarlar mı?

3- Gübre toprakla karışınca yanmaya devam eder mi? etmezse gübreyi 2 ölçek karıştırsam etkisi nasıl olur?

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön