View Single Post
Eski 11-10-2013, 00:40   #26
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Solucan gübresinin kimyasal kompozisyonu NPK dahil başka birçok mikro element içeriyor ama bir gübre olarak (kimyasal gübrelere göre) mineral içeriği çok yüksek değil. Ortalama 2-2-2 seviyelerini pek geçmiyor ve solucanların tükettiği organik malzemenin içeriğine göre farklılaşma herhangi bir mineralde %0,5 oranından daha fazla oynamadığı bildiriliyor. Girdi içeriğindeki ekstrem mineral kompozisyonlar solucanların yaşama, beslenme ve üreme limitlerini de zorlayabilir.

Bir organik gübre olarak solucan gübresini değerli yapan şey içerdiği minerallerin değerlerinden çok, sırasıyla mikrobiyal içeriği, bitkilerin alımı kolaylaşmış minerallerin yavaş salınımlı olması ve toprak yapısını önemli ölçüde iyileştirilmiş olması (kök bölgesi toprağına %10-%25 arasında karıştırılırsa).

Mikrobiyal içeriğinden dolayı iyi yapılmış kompost çayının bu yüzden çok yarayışlı olduğu biliniyor.

Topraksız tarımda nasıl bir yer bulur açıkçası pek kestiremiyorum. Topraksız tarım şimdilik sadece uzaktan izlediğim bir alan. İzlediğim kadarıyla kimyasal kompozisyon, EC değerleri ve ısı en önemli faktörler. Toprağın olmadığı durumda mikrobiyal içeriğin bir rolü olur mu? EC değerlerini nasıl etkiler? vs.Tesadüfen aynı şeyi sorgulayan birilerine de rastladım.

Başka kaynaklara rastlarsam burada bahsetmeye çalışırım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön