View Single Post
Eski 03-10-2013, 01:57   #52
MeTePe
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl Mesajı Göster
Sn MeTePe,

Ayrıca rüzgar santrallerinin bakım maliyetlerin sabit ve az olduğu bilgisini edindim hep, Mesela Yıldız Teknik ünv. hocaların yaptığı araştırmada rüzgar santrallerinin yıllık işletme ve bakım maliyetinin , yatırım maliyetinin %2 si kadar olduğu belirtilmiş. Bu akademik kaynakta belirtilen %2 fazla mıdır? Analizde kaçırdığım bir nokta varsa beni bilgilendirirseniz sevinirim.
Linkini verdiğiniz ders notunu okudum. Konunun uzmanı olmadığım için %2 değeri doğru mudur bilmiyorum. Ancak benim baktığım daha genel kaynaklar pek böyle söylemiyor. Örneğin: Cost of electricity by source - Wikipedia, the free encyclopedia linkdeki analizde rüzgar enerjisi bakım maliyetlerinin diğer konvansiyonel yöntemlerin 3-4 katı olduğu gösteriliyor.

Şu makalede de üretilen enerji başına işletme ve bakım maliyetlerinin %20-35 civarında olduğu belirtilmiş: Operation and maintenance costs of wind generated power

**************
Şimdi enerji maliyetlerini düşürmek için bu tür tesisler kuran firmalar olduğunu söylemişsiniz. Evet, doğrudur. Ama bu tesisler ya lisanslıdır (yani subvansiyondan yararlanıyordur) ya da maliyet dışındaki kriterlerle hareket ediyordur. Zaten dikkat ederseniz kendi enerjisini üreten fabrikalar genellikle doğalgaz santrali kuruyor. En kolayı o. Altı üstü büyükçe bir jeneratör.

Alıntı:
Siz hep ticari ve maliyet açısından bakıyorsunuz meseleye
Doğru! Öyle bakıyorum.
Öyle bakmamın nedeni çevreyi veya başka şeyleri umursamadığımdan değil, yeterince paranız varsa her şeyi yapabileceğinize inandığım içindir.

Örneğin, yeterince ucuza elektrik üretebilirseniz, ısınmak için ne gaz, ne fueloil, ne kömür kullanmazsınız. Bütün araçlarınızı elektrikli hale getirirsiniz. Elinizdeki parayla çok büyük yeşil alanlar oluşturabilir, ağaçlandırmalar yapabilir, doğal parklar kurabilirsiniz. Yani işin ucu dönüp dolaşıp paraya bakıyor.

Ülkemizde vatandaş gerek elektriği, gerekse doğal gazı çok pahalı kullandığı için nüfusun ciddi bir kısmına sobada yakması için kömür dağıtılıyor. Sobada yanan kömür kontrolsüz bir çevre kirliliği yapar. Paranız varsa aynı kömürü santrallerde çevresel önlemler alarak yakabilir, çok daha az zarara yol açabilirsiniz.

Elbette ARGE çalışmaları için maliyet/yararlılık vs. gibi kriterlere bakılmaz. Bizim ülkemizde de deneysel solar santraller vs. kurulmasına karşı değilim. Ancak, enerji üretim sistemlerinin tek tek "yarar-zarar" diye değerlendirmesinin, "en temizi şudur, hep onu kullanalım" diye kategorize edilmesinin uzun vadede yarardan çok zararlı olacağı kanısındayım. Elimizdeki kaynakları en optimal ve verimli şekilde kullanmak, yeni teknolojilere de yer vermek en anlamlısı olacaktır.

Örneğin PELTIER adı verilen bir malzeme var. Bu malzeme ısı gradienti ile elektrik üretiyor. Solar hücrelere bu kadar takılmışken termoelektrik malzemeler üstüne neden hiç ARGE yapılmaz ben anlam veremiyorum. Bildiğim kadarıyla bu malzemelerin verimini yükselten bir kaç bilim adamımız var. Henüz oldukça bakir bir konu... Ama yatırım yapan kimse yok.

Sevgi ve saygılarımla...

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön