View Single Post
Eski 02-10-2013, 11:15   #40
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Küllerinden yeniden doğuş...

Balkonda domates denemem Topraksız Tarım anlamında başarılı oldu, ancak "açık sera" yapısı nedeniyle hastalıklardan kendini koruyamadı. 14 kök domatesten 10'unu kaybettim. Toplam 20-22 kilo kadar yenilebilir domates topladım. Hastalıklı dalları budadım, kuruyanları söküp attım. 4 tanesini yaşatmayı başardım. Onlar da sıfırdan yeni sürgün verdikleri halde, havaların uzun süre sıcak gitmesi nedeni ile yeni sürgünler de hemen hastalandı. Yüzlerce çiçek vemesine rağmen çiçekler domates bağlayamadı. Ama son bir haftadır havalar özellikle geceleri soğumaya başlayınca sanırım hastalığın beli kırılmış.

İki kök domateste 10-15 kadar domates meyvesi oluşmuş. Önümüzdeki birkaç gün, özellikle geceleri oldukça soğuk geçecek (1930'dan beri bu mevsimde bu kadar soğuk olmamış!). Ondan sonra domatesleri tekrar budayacağım. Bakalım artık kalan günlerde ne kadarı kızarabilecek, ne kadar yeni domates oluşacak. Geçen sene bahçeden Kasım sonuna kadar domates toplamıştım.

Salatalıklar maalesef adam olamadı. Yaprak bitleri heryeri sardı. Ben de hepsini söküp attım. Onları sökünce asit miktarını azaltıp pH 6.5 yaptım. Biberler birden coştu. Kiloyla birber topladım, yağmur gibi veriyor. Artık toplamaya çıkmaya yetişemiyorum. Topladıklarım yemekle bitmiyor. Konu komşuya biber dağıtıyorum. Hala da yerinde kalanlar var ve oldukça kartlaşmış, kızarmış. Biberler daha da uzun yaşıyor, kar yağmaz-don yapmazsa Aralık sonuna kadar biber veriyor.

Bu arada kış dönemi için hazırlıklarım devam ediyor. İki kök siyah domatesin boyu 40 cmyi buldu. Kapalı balkonda, evin içinde güneşte büyüyorlar. Bir tanesi 25-30 cmde. Bir adet pembe domates ile bir adet yayla sırık domates de bugün başlarını çıkardılar. Onlar soğuk günlerde biraz zor gelişecekler. Kışlık evdeki balkonum da kapalı ve ısıtmalı. Güneş az oluyor tabii ama yine de tadımlık da olsa birşeyler veriyorlar. Onların macerası da daha sonra...

Eklenen Resimler
     
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön