View Single Post
Eski 01-10-2013, 17:53   #47
MeTePe
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl Mesajı Göster
100 bebeği kurtarma 100 fakiri doyurma 100 öğrenciye bakma vs..... bunlar hayatın çok farklı bir boyutu olduğunu düşünüyorum.Bizim tartıştığımız konu enerji üzerine olduğunu düşünmüştüm.
....
.. ülkelerin Rüzgar ve güneş enerji tesis ve kurulu güçleri aşağıda yer almakta. Bu değerlere baktığımızda ilk sıralarda büyük ülkeler yar almakta.Hele ki güneş enerjisinde 2013 de yapılan yeni kurulumlar toplam kurulumun %30 u kadardır. Bu da bu alanda hzılı bir gelişim olduğuna işarettir.
Sn. smnvrl;

Öncelikle, bir önceki mesajımda "prensipler açısından" fikrinizi değerlendirdiğimi belirtmiştim. Yani, bir konuya %100 karşı olmak veya taraf olmak gibi bir yaklaşım içinde değilim. Farklı bir bakış açısı oluşturmaya çalışıyorum.

100 bebeği kurtarma, doyurma vs. kısmı elbette başka bir tartışma konusu olabilir. Ben sadece ekonomik kriterlerin dolaylı olarak yararlı veya zararlı sonuçlara yol açabileceğini anlatmaya çalışıyorum. Bunu şöyle düşünebilirsiniz; Diyelim ki enerji bakanlığımız radikal bir kararla tamamen yenilenebilir enerjiye geçti. Buna o kadar büyük bir kaynak ayırmak zorunda kaldı ki, devletin sağlık harcamaları için parası kalmadı. Yani enerji konusu diğer ekonomik konulardan bağımsız ele alınabilecek, sadece atığı var, kokarı var diye basite indirilebilecek bir konu değildir. Anlatmaya çalıştığım buydu.

Benzer şekilde asgari ücretle çalışan birisi evinde kullandığı yenilenebilir enerjiye 2-3 katı bedel ödeyerek yarı aç-yarı tok olmayı tercih edebilir, veya konvansiyonel yöntemlerle nispeten karnını da doyurabilir. (Artık ne kadar olacaksa)

Diğer taraftan, verdiğiniz tabloları, ilgili ülkelerin toplam kurulu gücüne bakarak inceleyecek olursanız, yenilenebilir enerjinin oranının %5-10 gibi bir aralıkta olduğunu, bunun içinde güneş enerjisinin %1-2 civarında kaldığını görebilirsiniz. Ayrıca, neredeyse tüm gelişmiş ülkelerde yenilenebilir enerji yatırımları subvanse edilmektedir. AB ülkelerinde dahi önümüzdeki 10-20 yılda ulaşılmaya çalışılan hedef %25-30 aralığındadır. Zaten bunun büyük kısmı da rüzgar enerjisidir. ABD'de yenilenebilir enerji kapasitesi %8 civarında olup %1'den azı güneş enerjisidir. Neredeyse bütün bu ülkelerde yatırım teşviklerinin yanısıra enerji alımlarında da sübvansiyon uygulanmaktadır. Yani yenilenebilir enerji pek ucuz bir şey değil.

Şimdi bir yanlış anlaşılma olmasını istemem. Yenilenebilir enerjinin kullanımına karşı değilim. Sadece bunun bir alternatif enerji kaynağı olmadığını, tamamlayıcı veya destekleyici nitelikte olduğunu düşünüyorum. Hele hele ucuz olduğunu hiç düşünmüyorum. Bana göre bu konuda maliyet/yararlılık dengesi iyi gözetilmelidir. Nitekim, ülkemiz de dahil olmak üzere gelişmiş ülkeler uzun vadeli enerji planlarını bu şekilde yapıyorlar. Bütün yumurtaları aynı sepete koymamak lazım.

Güneş enerjisi ümit vaadeden bir kaynak olabilir. Şu an için pek öyle değil. Belki de güneş enerjisi için verimli yöntemlerden önce daha elverişli kaynaklar bulunabilir. Örneğin tamamen teorik ve uçuk bir çalışma şeklinde olsa bile ABD "antimadde santralleri" üzerinde dahi kafa yormaktadır.

Sevgi ve saygılarımla...

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön