View Single Post
Eski 30-09-2013, 23:57   #44
MeTePe
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl Mesajı Göster
Ben yenilenebilir enerjiyi sevdiğimden ve dünyaya daha az iz bırakmak istediğimden. Yenilenebilir enerjiyi tavsiye ediyor ve öneriyorum. Kısa zamanda zarar gibi görünen şeyler belki de size ve sevdiklerinize kar elde ettiriyordur.
.
Yenilenebilir enerji elbette hepimizin arzu ettiği, istediği bir şey. Gerçi buradaki "yenilenebilir" sözcüğü bana biraz ters geliyor. Çünkü yenilenen bir şey yok ortada... Mevcut enerjiyi başka bir şekle çeviriyoruz.

Ancak bu genel fikrinize temel prensipler açısından bazı itirazlar ileri sürmek istiyorum.

Şu an için bize iyi, zararsız ve mükemmel görünen bazı yöntemler zaman içerisinde öngörülmeyen ve geri dönüşü zor zararlar verebilir. Güneş veya rüzgar enerjisinin göründüğü kadarıyla "TEMİZ" olup olmadığı kullandıkça ve zaman içinde netleşecektir.

Örneğin, bildiğim kadarıyla güneş enerji panellerinin üretimi oldukça ciddi çevresel tehditler yaratıyor. Ayrıca bunların İMHA sorunu da ortaya çıkabilir. Büyük ölçekli kullanımda bu da ayrı bir sorun olabilir.

Diğer taraftan, bireysel olarak; "keseme zararı olsa da çevreye yararlı" mantığı izafi bir yaklaşımdır. Örnek olarak; temiz enerji için normalin 2 katı bedel ödediğinizi düşünelim. Bunun uzun vadede (diyelim ki 30 sene içerisinde) 2 insan ömrü kadar net yarar sağladığını varsayalım. 2 insan olması gerekmez... 10 insanda 14 yıl ömürlerinin uzaması da olabilir. (ortalama 70yıl dersek)

Eğer fazladan harcadığımız bedel, 2 insanın çeşitli hastalık veya durumlardan kurtulması için harcayacağımız bedelden fazla ise yaptığımız işlem yanlıştır/zararlıdır.

Yani iyi niyetle yola çıkıp yaptığımız şey aslında sonuç olarak zarar veriyordur.

O yüzden, bu tür politikalar düşünülürken risk/maliyet/yararlılık analizi yapılır. Bunu çok kabaca örneklersek; diyebiliriz ki kışın hiç kömür, odun, gaz veya elektrik tüketmeyelim, soğukta oturalım. Böylelikle hiç bir çevresel etkiye neden olmayız ve çok ciddi bir enerji tasarrufu yaparız. Ancak gerçek şu ki; böyle bir uygulamada hastalanan ve soğuktan ölenlerin yaratacağı kayıp, elde edeceğimiz yararın kat be kat üstündedir.

Özet olarak; bir şeyin ne kadar yararlı veya zararlı olduğu göreceli ve belli sınırlar içerisinde değerlendirilebilir. Ben, şu an için güneş enerjisini veya rüzgar enerjisini konvansiyonel yöntemlerden daha yararlı bulmuyorum. Elbette bunları daha yüksek verimle ve çok daha ucuz maliyetlerle kullanabileceğimiz zamanlar da gelecektir. O zamana kadar temkinli hareket etmekte fayda olduğu kanısındayım.

Yazdığım senaryolar işin teorik boyutuyla ilgili... Yoksa oturup kağıt kalem alıp bir hesap yapmış değilim. Ama bu hesaplar makul olsa gelişmiş ülkelerin hiç düşünmeden bu yöntemlere geçeceği kanısındayım. Halbuki rüzgar henüz emekleme safhasında, güneşin ise adı bile yok. (Ticari olarak)

Yazdıklarımı çok somut bir örnek haline getireyim. Çok çevreci bir insan olarak cebinizden fazladan 5.000TL harcayarak temiz enerji kullandığınızı, bunun sonucunda uzun vadede çevre için az biraz katkı yapacağınızı düşünün. Diğer taraftan, 5.000TL'yi bana verdiğinizi, ve benim bu parayla 100 tane bebeği en fazla bebek ölümüne neden olan zatürreden tedavi ettiğimi düşünün. 100 çocuğun tedavisini mi tercih ederdiniz, ileriye dönük çevresel yararı mı?

Yanıtı duyar gibiyim... Neden ikisini de yapmayalım? İşte o zaman kaynak kullanımı diye bir sorun ortaya çıkıyor. Biraz ondan, biraz bundan yapmak gerekiyor.

Sevgi ve saygılarımla....

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön