View Single Post
Eski 30-09-2013, 00:00   #1113
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bu ürün le ilgili geçtiğimiz Mart ayında bilgi istemiştim. Gönderdikleri bilgide özellikle sormama rağmen malzemenin rafinasyon ve kalsinasyon bilgisi yer almıyordu. Firma temel olarak kauçuk vb. endüstrisi için malzeme üretiyor.

Parçacık büyüklüğü olarak da 5 mikron ve 100 bilgisi vermişlerdi. Gönderdikleri dökümanda ürünün serbest silis içerdiği yazılı idi. Bu da rafine edilmeden kuru öğütmeye tabi tutulduğu anlamına geliyor.

Vesile ile bugün tekrar sordum. Bir görevli geri aradı. Rafinasyon, kalsinasyon, tanecik büyüklüğü ve serbest yoğunluk sorularımı tekrarladım. Yanıt olarak "tabi, uygundur" gibi bir şey söyledi. Analiz raporlarını gönderecekler. Gönderecekleri bilgi sorularımın cevabını içeriyor ve uygun aralıklar içinde görünüyor ise bir torba satın alıp çeşitli kontrol noktaları açısından durumuna bakabilirim.
Sn.huzeyfe_talha 11 Temmuzda yazdığı mesajdan sonra bir daha foruma girmemiş ama bu konu açık kalmasın, Temmuz'dan bu yana olan gelişmeleri özetliyeyim.

Firma ile irtibata geçtim ve ürünlerinin özelliklerini istedim.

İstediklerim; ürünün rafine edilip edilmediği, tane büyüklüğü dağılım raporu, beyazlık ve parlaklık oranları ve serbest yoğunluğu idi.

Tarımda kullanılabilir kaolin için elzem olan bu bilgileri vermekten kaçındılar ve "gizlidir" dediler.

Bunun yerine, sitelerinde de yayınlanan "organik sertifikası"nı gönderdiler.

Bitkilerde püskürtülmek suretiyle kaplama yapmak üzere kaolin kullanımı henüz bakanlığın ilgili organik girdiler listesinde bulunmadığından verilen sertifikaya şaşırdım. Firmaya sordum ama açıklayıcı bir yanıt vermediler.

Bunun üzerine sertifikayı sağlayan kuruma sordum, bakanlık listesinde bitkilere püskürtülmek üzere girdi listesinde olmayan bir malzemeye neye istinaden sertifika verildi diye.

Kurumun konu ile ilgili Prof.'u ile bir kaç kez yazıştık. Sonunda, bakanlık listesinde toprak katkısı olarak "killer" bulunduğu, kaolinin de bir kil olması sebebiyle sertifikanın verildiği, sertifikalanmış ürünün toprak katkısı olarak değil de bitkilere püskürtülmesinin onların sorunu olmadığı, organik yetiştiricilerin denetim şirketlerinin sorunu olduğu yanıtı geldi.

Buradan çıkacak sonuç, firma başka bir amaç için verilmiş belgeyi yetiştiricileri yanıltacak şekilde kullanıyor. Bu sebeple yetiştiricilerin başı denetim kurumlarıyla derde girebilir.

Malzeme spekleri gizlidir diye verilmediği için ücreti karşılığı numune talep ettim. Geçerken uğrar getiririz dediler, gelmediler, başka bir yolla da göndermemeyi tercih ettiler. Torba sipariş etmeyi de ben tercih etmedim çünkü sonradan imhası ciddi sorun oluyor.

Sonra firmanın facebook hesabı da olduğunu keşfettim. Burada bir çok yazı yayınlanmış durumda. Yazılar içinde kendi yazımı da kaynak dahi belirtilmemiş bir şekilde gördüğümde maalesef bu ürünün ve firma yaklaşımının dürüst ve umut verecek durumda olmadığı izlenimini edindim. Malum yurdum satıcısı görünümü veriyor.

Facebook'da yayınlanan yazılar ve resimlerin tamamına yakın bölümü başka yerlerden izinsiz apartılmış. Öyle ki, bazıları başka kaolin satıcısı firmaların sitelerinden alınmış, ürün adını değiştirip aynen koymuşlar. İmla yanlışları bile aynen duruyor Ağaçlar.Net'den kopyalanmış yazı ve resimler de mevcut.

Firma yetkilisine bu facebook hesabının firmalarına ait olup olmadığını da sordum, kendilerine ait olduğunu teyid ettiler.

Not: Bu ürünün torbalarında "sera gölgeleme tozu" yazıyor. Buna göre bitkilere doğrudan püskürtülmek için değil de sera naylonlarının dış yüzeylerine ışığı kırmak için kullanılıyor olması gerekir. Ancak firma tozu doğrudan bitkilere püskürtülmek için satıyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön