Konu: heyyamola
View Single Post
Eski 28-09-2013, 04:40   #13
heyyamola
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,532
Deşti Domates (Erken hasat)

Sn. bahtiyar02' nin bizlere kazandırdığı bu çeşidi, kendisi kısıtlı miktarda sunabildiğinden, ilave olarak ben de paylaşmak istedim.


Name:  DSCN2800.jpg
Views: 4180
Size:  44.4 KB


Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: Deşti Domates
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kayseri, rakım 1300 mt
Size nereden geldi: Sn. yarenimex
Tohumun kökeni : Sn. bahtiyar02 (Adıyaman Merkez Köyleri)
Kullanılan gübreler : Fide asıl yerine dikilirken, dikim çukuruna iki avuç yanmış keçi gübresi verildi.
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.
Hasat yıl ve ayı: 2012 - 30 Temmuz
Bitki tipi ve gelişim durumu: 25 Mart' da kapalı mekanda tohumu ekilen bitki, bölgemiz şartlarında 28 Nisan' da, 20 cm boylanmış haldeyken asıl yerine dikildi. 40 cm çapında, 30 cm derinliğinde hazırlanan dikim çukurları tamamen suyla dolduruldu. Çukur suyu emdikten sonra tabanına iki avuç yanmış keçi gübresi konuldu.Gübrenin üzeri 3 cm kadar tavlı toprakla kapatıldıktan sonra, fideler plastik bardaklardan toprağıyla beraber çıkartılarak dikim yapıldı. Fidelerin kök bölgesi yaklaşık 10 cm yüksekliğinde tavlı toprakla kapatıldı. Can suyu verilerek dikim tamamlandı. Dikim sonunda, fidenin kök boğazı asıl toprak seviyesinden 10 cm kadar aşağıda kalmış oldu. Bu boşluk, bitki geliştikçe her çapada peyderpey dolduruldu.

Erken dönemde güçlü kök sistemi geliştiren bitki, orta dönemde ki sıcak ve kurak havalardan fazla etkilenmedi. Havaların durumuna göre, 10-20 günde bir çapalanarak hiç sulanmadan, 20 Ekim' de soğuk alıncaya kadar 3-4 parti meyve verdi.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Çeri domates' den biraz irice, hafif dilimli, ekşimsi aromalı, çocukluk dönemlerimizi hatırlatan lezzetli meyveleri var.

heyyamola Çevrimdışı   Başa Dön