View Single Post
Eski 26-09-2013, 21:35   #1
Mutlu Kutlu
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
Michelia parfüm ağacı çeşitleri

Michelia parfüm ağacı ailesinin bir çok türü var, bu türlerin canlı ve çiçekli örnekleri aslında Türkiye de pek yok.

Ben ithalatcının bitkileri adaptasyon sürecinde tuttuğu yerde bu türleri keşfedene kadar. İthal bitkiler konteyner içerisinde uzak ülkelerden gemiler vasıtasıyla getiriliyor, sipariş olunan bitkilerden konteyner içerisinde boşluk kalmışsa sipariş dışında bazı türler konteyneri doldurmak için içerisine konuyor.

2,5 - 4 metre uzunlukta michelia alba, 120-150 cm boyda michelia figo konteynerde boşluk doldurmak için konulmuşlar. İthalatcı firma çalışanları sıradan bitkiler sanarak 2 yıl boyunca dışarıda kışın -6 derecelerde bırakmışlar, hepside 2 kış geçirmişler ölmeden ve zarar görmeden.

Kokularına gelince:

Michelia alba: çiçeği yasemin ve bahar çiçekleri karışımı hoş bir kokusu var, açık havada 6 metreden fazla mesafeden bu kokuyu alıyorsunuz. Channel no6 parfümü yapılıyormuş çiçeklerinden, 1 tanesini 250 cm gibi tepeden kestim seranın içerisine koydum. Şimdi seranın içerisi misler gibi kokuyor.

Michelia figo: Figo, michelia alba gövdesine aşılanmış. Üzeri her yaprak arasında tomurcuk dolu, sabırsızlıkla açmasını bekleyeceğim. Ama kokusu, tatlı muz kokusu gibiymiş. Çiçeklerini internet ortamında gördüm müthiş güzellikte.

İşin en güzel tarafı michelia ailesi ağaçlar kış aylarında ılıman bir yerde olursa 12 ay çiçek üreten ağaçlardan.

Türkiye'li michelia'ların taze resimleri aşağıda, Michelia figolar açtıkça onlarıda buraya yüklerim.

Eklenen Resimler
     
Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön