View Single Post
Eski 26-09-2013, 16:09   #90
Mehmet Kemer
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: Kastamonu
Mesajlar: 109
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mumin OKAN Mesajı Göster
Mehmet Bey merhaba,
işi bilen ve tecrübeli biri olarak size bir kaç sorum olacaktı müsadenizle;

-aynı komposttaki samandan kaç defa ürün alınıyor? yani torbaları bir hasattan sonra açıp temizleyip yeniden mi kullanıyorsunuz yoksa hasattan sonra torbalar yerinde durup sulama işlemine devam mı ediyoruz?
-kullanılan suyun kireç oranı, üründeki verimi ne kadar etkiliyor? bulunduğum bölgede kireç oranı yüksek ve kireç oranı oldukça düşük 2 tür su var (buralarda tatlı su deniliyor ve ellerinizi sabunlayıp yıkadığınız vakit, sabun elinizde kalıyormuş gibi bir his yaratıyor)
-ve pastörizasyon işlemi için hangi yolu kullanıyorsunuz? hidrojen peroksit mi, sıcak buhar ile mi?

ben bu işi ticari olarak düşünüyorum. pastörizasyon işlemi için büyük kazana sıcak buhar veren bir makine ile pastörize edeceğim. böyle bir makine varmıdır bildiğiniz.

Cevaplarınız ve alakanız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Mumin bey, öncelikle gecikme için çok özür dilerim uzun zamandır online olamamıştım. Sorularınıza sırayla bilgim dahilinde cevap vereyim;

- Bir kompost sürekli mantar verir, ta ki içi eriyip bitene kadar. 10-15 kg luk kompostların aylar sonra 500 gr a kadar indiğini gördüm. Ama tabi ilk 3 flash kadar verimli olmuyor, ilk seferkiler gibi toplu ve büyük olmuyor malesef. Tek tek çıkıyor, o da yemeklik oluyor. Ticari düşünüyorsanız 3 flashtan sonra atmanız yerine yenisini koymanız gerekir.

- Kireçli su ile ilgili olarak bizim buralarda da bağ sulama suyu ve terkossuyu var. Terkosun mantarlar üzerinde benek yaptığını gördüm ama pek sorun olmuyor. Ben genelllikle depomdaki dinlendirilmiş su kullanıyorum.

- Pastorize için buradaki sobacılara büyük bir kazan yaptırdım. Bildiğimiz varillerin 2 katı kadar büyüklükte. Birde havuzum var kompost karşımını havuzda harmanlıyorum. Kaynattığım suyu üzerine döküp bir kaç saat dinlendiriyorum. Sonra süzerek alıp seriyorum. Soğuyunca poşetlere içine misel atarak dolduruyorum.

Sn. Maraşlı tebrik ederim. Allah bol ürün ve bol müşteri versin İnşallah.

Mehmet Kemer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön