View Single Post
Eski 23-09-2013, 20:58   #28
mst
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-10-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 17
Elbette, elektrik olmayan veya yakından çekilebilme imkanı bulunmayan yerler için 2-3 Kw.lık sistemler kurulabilir, maddi imkanlarınız varsa ve başkaca bir çare kalmamışsa. Daha büyük sistemlerin hem kurulum ve hem de işletme maliyetleri fazladır, neredeyse 10-15 yıllık elektrik faturasını peşin ödemeniz anlamına gelecek maliyetlerle karşılaşabiliriz.

Dağıtım şirketine elektrik satma olayı ilk başta kulağa hoş gelse de, araştırabildiğim kadarıyla görünmeyen hususlar var. İlgili yönetmelikte anlam olarak deniyor ki: "Arkadaş, bir kısmını kendin kullanacaksın, kalanı ben alırım. Tamamını almam. Sonra, kuracağın sistemin şebekeye bağlantı yerini ben gösteririm. Bağlantı için gereken ekipmanlar dahil, bu yere kadar olan tüm masraflar sana aittir."

Size 500 m. ilerde bir bağlantı yeri gösterirlerse ve yeraltı kablosu çekmenizi isterlerse ne olacak? Ben şahsen bu tür masrafların altından kalkamam ve bu sistemin kendini amorti edeceğini hiç sanmıyorum. İşin bürokratik yanlarından hiç bahsetmiyorum bile...Oturduğum yerin rüzgarı bol olmasına ve yakınlarda bir sürü rüzgar santralı bulunmasına rağmen, dikey eksenli 3 kw.lık bir rüzgar türbini bile benim boyumu aşıyor.

Böyle bir sistem için birkaç yıl önce yaptığım araştırmada anlamsız rakamlar çıkmıştı karşıma, yaklaşık onbin TL. civarında. İnternette rastlayabileceğiniz fiyatlar, gerçek anlamda "anahtar teslimi" fiyatlar değil, sadece malzeme fiyatları. Nakliye, kurulum için gerekli diğer malzeme, işçilik vs. girdiği zaman olay değişiyor. Adama "günısı teşkilatı kuruver" diyorsun, "destek demirlerini sen yaptırırsan olur" diyor. Sıkıntı var. İş bununla bitmiyor. Zaman içinde arızalanacak parçalar yenileriyle değiştirilecek ve bu da ilave maliyet getirecektir.

Bütün bu sistemin bakımını ve gerekirse arızalanan parçaların değişimini kim-ne zaman-nasıl yapacak? Birkaç yıl sonra, sistemi kuran firmayı/elemanı nereden bulacağız? Köyde-bağ evinde camınız kırılınca 20 km. öteden takmaya bile gelmiyorlar. "Arkadaş, ne kadar para istersen vereceğim" diyorsun, ölçüyü al gel, camı keser sana veririm takarsın diyorlar. Bana uyar ama yapabilen var, yapamayan var. Herkes bu işlerden anlamak zorunda değil.

Yani özetle, ülkemizde bu işler emekleme aşamasında ve profesyonel destek yok. Ha, şunu diyebilirsiniz:"Arkadaş, benim param var, yaptırırım". Elbette olabilir. Ama elektrik bulunan bir yere, sırf elektrik faturasından tasarruf edebilmek için bu tür sistemler düşünüyorsanız "hemen vazgeçin" derim.

mst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön