View Single Post
Eski 16-09-2013, 17:45   #2
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815

Bunu ne kadar kısa sürede yaparsanız, lime sülfürün de kabuğu beyazlatmasına izin vermemiş olursunuz. Lime sülfür kuruduğunda kabuk doku halen beyaz görünüyorsa, kabuğu temizlemek için bir diş fırçası veya benzeri bir nesne kullanınız.


Lime sülfür kuruyarak, uygulama yapılan odun dokunun uygulama anında ne kadar ıslak olduğuna (ne kadar nemliyse, beyazlatma etkisi de o kadar çabuk olur) ve ortam sıcaklığına (hava ne kadar sıcaksa, lime sülfür de o kadar hızlı kurur) bağlı olarak uygulamadan sonra bir kaç saat veya bir kaç gün içinde odun dokuyu beyazlatacaktır. Ağacı, lime sülfür uygulamasından sonra yağmura maruz kalacak bir yere koymayınız, çünkü bu durum beyazlatma etkisini gösteremeden lime sülfürün akıp gitmesine neden olacaktır.

Yukarıdaki fotoğrafta gösterilen ağacın henüz lime sülfür uygulanmış olan ölü odun dokusu, lime sülfür uygulamasından sadece birkaç saat sonrasını göstermektedir. Görüldüğü üzere, odun dokusu henüz yeterince beyaz değil ve kabuğu henüz soyulmuş olan bir odun dokusu üzerinde ilk yapılan uygulama için bu gayet normal bir durum. Ek uygulamalarla, yanındaki canlı odun ve kabuk doku ile güzel bir tezatlık oluşturan, saf beyaz bir doku elde edilebilecektir.



Lime sülfürün renklendirilmesi

Doğasından ötürü lime sülfür, ölü odun doku üzerinde beyaz bir tabaka oluşturur. Saf beyaz renkte bir ölü doku çam ve ardıç gibi iğne yapraklılarda uygun iken, şimşir, alıç, ligustrum ve yaprak döken diğer çoğu ağaç türünde, daha uygun ton ve renkler elde etmek amacıyla lime sülfür genelde renklendirilir.

Buna ek olarak, lime sülfür ton farkı ve çeşitliliği olmayan düz beyaz bir renk oluşturduğu için, ölü odun dokusunun çok düz ve 2 boyutlu görünmesine neden olabilir. Lime sülfürün koyulaştırılması ve renklendirilmesi, ölü doku üzerinde sanatçının derinlik ve üç boyut etkisi verebilmesini sağlar.



Bu mazı ağacının oyuk gövdesine lime sülfür uygulanmış, ancak lime sülfürün tekdüze bir beyazlık vermesinin sağlanması yerine, lime sülfür siyah mürekkeple dikkatlice renklendirilerek, derinlik hissi uyandıracak şekilde gri ve siyah tonlar elde edilmiştir.

Bu gövdenin dış kenarlarına saf lime sülfür uygularken, oyuk içinde derinlere doğru ilerledikçe lime sülfüre birkaç damla siyah mürekkep karıştırarak gittikçe daha koyulaşan bir renk tonlaması elde ettim.

Lime sülfür, çok çeşitli bileşenlerle renklendirilebilir ve bunun için biraz denemeler yapmak gerekir. Su bazlı tüm mürekkepler ve boyalar güzel işe yarar, ancak lime sülfür ile karışmayacağından, petrol türevi bazlı maddeleri kullanmayınız. Yüzeyin gri bir renk alması için genelde çok az miktarda siyah mürekkep veya boya yeterlidir. Daha doğal bir "odun" rengi için, toprak boyaları veya kırmızı/pişirilmiş ombra boyaları deneyiniz.

Renklendirmeye doğal bir yaklaşım için, yumuşak beyaz ile toprak boya rengi arası tonlar elde etmek amacıyla seyreltilmiş (kaynayan suda) çay yapraklarını, hazır kahve parçacıklarını veya öğütülmüş tozlarını kullanabilirsiniz. Gri tonlar için, odun külü veya sigara külü tozunu lime sülfüre karıştırarak veya lime sülfür uygulanıp kuruduktan sonra onun üzerine doğrudan uygulayarak kullanabilirsiniz.

Lime sülfürün doğasından ötürü, kesin karışımlar veya reçeteler önermek mümkün değildir, deneyerek görmek gereklidir. Çalışmanızın görünümü hakkında nihai yargıya varmadan önce, lime sülfürün daima kurumasını bekleyiniz!


Lime sülfürün bonsaide kış bakımı olarak kullanımı

Lime sülfür, bonsaide (dış mekan için) kış koruması amacıyla halen kullanılmaktadır. Lime sülfür ile suyu yaklaşık 1:25 ila 1:50 oranında karıştırınız ve kışı ağaç üzerinde geçiren olası böcekleri, bakterileri veya mantarları öldürmek için ağacın gövdesine ve çıplak dallarına spreyleyiniz. Daha sonra toprak yüzeyindeki ve saksıdaki, seyreltilmiş lime sülfürün neden olabileceği lekeleri gidermek için sulayarak toprağı ve saksıyı yıkayınız (sadece estetik sebeplerden ötürü). Lime sülfürle kış bakımını ben sadece yaprak döken ağaçlarımda uyguluyorum, ancak bazı bonsaicilerin yaprak dökmeyen iğneli ağaçlarını da spreylediğini biliyorum; bu durumda iğneler geçici olarak beyaz renk alsa da baharda bu durum geçiyor.

Daha az su kullanarak seyreltme (yaklaşık 1:25), gürgen, kayın ve Çin karaağacı gibi yumuşak kabuklu ağaçların gövdesini temizlemek ve parlatmak için faydalıdır. Çözeltiyi basit bir şekilde kabuk dokusu üzerine spreyleyiniz, kurumasını bekleyiniz ve böylece kabuk dokusu zarif bir parlaklık ve canlı bir renk kazanır. Tekrarlamak gerekirse, estetik sebeplerden ötürü, toprak yüzeyinde veya saksı üzerinde kalan fazla çözeltiyi suyla yıkayınız.

Lime sülfürün 1:25 ila 1:50 oranında su ile karıştırılması:
1 litre suya 4 ila 8 çay kaşığı lime sülfür ekleyiniz.

YA DA

1/2 litre suya 2 ila 4 çay kaşığı lime sülfür ekleyiniz.
Bir çay kaşığı 5 ml lime sülfür alır.


Kuş uzaklaştırıcı olarak lime sülfür

Birçok bonsaicinin olduğu gibi benim de özellikle kış sonu ve ilkbahar başı, ağaçlarımın yüzey toprağını kum banyosu için kullanan ve yem aramak için büyük sorunlara neden olan kuşlarla başım dertte (özellikle kargalarla).

Şans eseri, ağaçlarımı kış bakımı amacıyla lime sülfürle spreylemenin bonsailerimi kuşlar için cezp edicilikten uzaklaştırdığını tespit ettim. Kuşlar iyi bir koku alma duyusuna sahip! Kışın bonsainizin çevresine yem aramak maksadıyla ilk kuşun gelmesinden hemen sonra ağaca lime sülfür spreylemeniz halinde, kuşlar ağacınızın iştah açıcı olmadığını öğreniyor ve sonraki kış ayları ile ilkbahar boyunca bir daha yem aramak ya da kum banyosu yapmak amacıyla bonsainize bir daha uğramıyor.

Son olarak: Lime sülfür ölü odun dokuyu/gövdeyi gerçekten koruyor mu?

Evet veya Hayır.

Lime sülfür, ölü odun dokunun bozulmasına ve çürümesine neden olan (kısaca çürüme diyoruz) bakterilerin tümünü (veya en azından birçoğunu) öldürür. Ayrıca, bölgeyi bakterilere karşı geçici olarak düşman bölge haline dönüştürür. Bununla birlikte, lime sülfürün anti-bakteriyel veya mantar önleyici etkisi, beyazlatma etkisine göre daha kısa ömürlüdür. Bonsaicilerin çoğunun göreceği üzere, lime sülfür uygulanan odun doku bir süre sonra yeşile döner ve kısa süre sonra bakteri oluşumunu destekleyici hale gelir.

Bu kısa süreli korumanın ömrünün uzatılması ve dolayısıyla ölü dokunun devamlı beyaz kalması (eğer gerekiyorsa) ve bakterilerle mantarların çoğunun dışarıda tutulması amacıyla her yıl, hatta 6 ayda bir tekrarlanması gerekir.

Lime sülfürün anti-bakteriyel etkisi kısa süreli olmakla birlikte, ölü doku üzerinde sadece erişebildiği kısımları koruma etkisine sahiptir. Daha önceden de bahsettiğimiz gibi, lime sülfür ağaç üzerindeki ölü dokunun sadece belirli bir derinliğine kadar nüfuz edebilir (ölü dokunun yoğunluğuna ve durumuna bağlı olarak). Lime sülfür, ölü odun dokunun yüzeyindeki bakterileri öldürme etkisine sahip ve yumuşak bir ölü doku üzerinde sadece birkaç milimetre derinliğe kadar nüfuz edebilirken, odun dokunun iç katmanları korumasız halde kalacaktır.

Eğer bakteriler, lime sülfürün ulaşamadığı iç dokulara erişebilecek kapasiteye sahipse (örneğin odun doku üzerindeki yarık ve çatlaklardan veya ölü odun dokunun toprağa temas eden kısmından), çürüme şiddeti artan bir şekilde devam edecektir.

Özetle; lime sülfür ölü odun dokuyu çürüme ve bozulmaya karşı kesinlikle koruyucudur diyemeyiz ve bu gözle bakmamalıyız. Ölü dokunun sığ bir kesitini belirli bir süre için koruma etkisine sahip olmakla birlikte, çürümeye karşı çok güvenilir bir yöntem değildir.

Porsuk, ardıç, çam gibi türlerin yoğun ve sert odun dokuları için, lime sülfür muhtemelen yeterli bir koruyucu olacaktır, çünkü bu türlerin odun dokuları çürümeye karşı doğal olarak dayanıklıdır. Ligustrum, begonvil ve birçok yaprak döken ağaç türünde ise uygun bir odun doku (ahşap) koruyucu veya ahşap sertleştirici kullanılmalıdır.


Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön