View Single Post
Eski 15-09-2013, 18:21   #110
Labradorite
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-08-2013
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 3
Ayciceginin az bilinen bir kullanimi da "microgreen" yani filiz olarak tuketilmesidir. Bu sekilde daha besleyici olmasinin yaninda, kisa surede hasat edilmesi ve yer kaplamamasi gibi avantajlari mevcuttur.

Bildiginiz gibi tuketilen tohumlar (aycekirdegi, badem, ceviz), bitkilerin hayatlarinin baslangcinda kullanmasi icin yuksek miktarda yag ve karbonhidrat icerirler. Tohum/cekirdek filizlendiginde, tohumun icerigindeki bu besinleri kullanmaya baslar. Dolayisiyla bir bitkinin filizi, cekirdegine kyasla daha az yag ve karbonhidrat, daha fazla vitamin ve mineral icerir.

Ekim:

- Oncelikle cok miktarda tohuma ihityaciniz var, aksi taktirde hasadinizin miktari ugrasitiginiza degmeyebilir. Eger elinizde cok fazla tohum yoksa, ornegin 20-30 kadarlik paketler halinde temin ettiyseniz, ilk once bu tohumlari tam olgunluga kadar yetistirip tohum almanizi tavsiye ederim. Boylece tohum mikarinizi kolaylikla yuze katlayabilirsiniz.

- Cekirdekleri oldukca sik bir sekilde, bir parmak derinliginde topraga ekin. Bunun icin eski bir tepsi veya benzeri yayvan bir konteynir kullanabilirsiniz. Unutmayin ki bitkileri sadece ilk yapraklari filizlenene kadar yetistireceksiniz. Bu nedenle tohumlar arasinda mesafe birakmaniza, besinli toprak kullanmaniza veya derin ekmenize gerek kalmiyor. Hepsini yan yana, sigdirabildiginiz siklikta ekebilirsiniz.

- Cekirdekleri sivri uclari asagiya gelecek sekilde topraa saplarsaniz daha kolay ve hizli buyurler. Ilk yapraklari gordugunuzde uzerlerinde kalan kabuklari temizleyebilirsiniz. Kabugun altindan yapraklar ilk once sari renkli cikacaktir. Isikla temas ettiklerinde klorofil uretimiyle renkleri hizli bir sekilde yesile doner.

- Topraga besin/gubre eklemenize gerek yok, cekirdegin icerisinde hasat edeceginiz buyukluge ulasmasina yetecek kadar besin halihazirda mevcut. Havadar ve hafif bir toprak kullanmanizi tavsiye ederim. Sert ve siki topraklarda filizlenme yavaslayacaktir.

Bakim:

- Eger sig bir topraga ekerseniz, topragin nemini siklikla kontrol edin. Bir parmak kalinligindaki toprakta bulunan nem sicak ortamlarda oldukca hizli buharlasabilir. Kuru ve sicak yerlerde gunde iki defa sulama yapmaniz gerekebilir.

- Asiri sulamaktan korkmayin. Saksi yetistiriciliginin aksine microgreen uretiminde fazla sulama en kotu ihtimalle cimlenmeyi geciktirir. Asiri sulama kokleri curutmesi sebebiyle bitkiyi yavas yavas oldurur. Sizin filizleriniz kisa surede hasat edileceginden, asiri sulamayla olecek kadar yasamayacaklar zaten. Fakat toprak kurursa sonuc kesin olum olacaktir. Yani arada kalirsaniz, sulamayi tercih edin.

- Cam kenari gibi bolca isik alan bir yerde tutun, aksi taktirde filizler yapraklarini buyutmek yerine isiga ulasmak icin saplarini uzatacaktir.

Hasat:

- Aycicekleri ilk yapraklarini verene kadar oldukca etli/sulu ve yumusak bir yapiya sahiptir. Fakat gercek yapraklarin buyumesiyle kartlasmaya baslar. Bu nedenle gercek yapraklarin filizlendigini gordugunuzde vakit kaybetmeden hasat edin.

- Filizler cimlendikleri andan itibaren her asamada tuketilebilir. Yani ilk gercek yapraklarin filizlenmesini beklemek zorunda degilsiniz. Yalnizca daha yuksek verim almak acisindan biraz daha buyumeleri tercih edilir.

- Ortam sartlarina da bagli olmakla beraber filizleri 1. haftadan itibaren hasat edebilirsiniz. Bir makas yardimiyla, saplarinin diplerinden demet demet kesip saplariyla birlikte tuketebilirsiniz. Isterseniz koklerini tuketmenizde de bir sakinca yoktur ancak kokleri lezzetli olmadiklari gibi besin degerleri de yuksek olmadigi icin temizleme zahmetine bile degmiyorlar.

- Microgreen/filiz olarak tuketme amaciyla ekmeseniz bile, filizlerinize seyreltme yaptiginizda elinizde kalan ayciceklerini ziyan etmeyip tuketmenizi oneririm.

Aycicegi filizlerinin tadi ve dokusu semizotunu andiriyor. Hafif bir aycekirdegi kokusu da var. Yogurtlu salata olarak tuketebilir, yesil salatalara katabilir veya yemeklerin yaninda garnitur olarak kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.




Düzenleyen Labradorite : 15-09-2013 saat 18:26 Neden: Ekleme
Labradorite Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön