View Single Post
Eski 11-09-2013, 22:11   #1
leventali
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Talking Damda 12 m2 Hidroponic Sera Yapımı

Tüm üyelere merhabalar.

Öncelikle bu siteye emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Tarsus'tayım. 3. katın damında (bizim buralarda çatı olmadığı için çatı alanı düz boşluktur, 'dam' denir) 12 m2 amatör bir sera yapacağım. En başından gerek resimli, gerek çizimli (elimden geldiği kadar) gerekse maliyetini burada paylaşarak bir nebze olsun çorbada tuzum olsun istedim.

Teorik olarak en az 10 çeşit profilden çizim yaptım. Her çizimim sitedeki bir başka arkadaşımızın denemesi sonucu karşılaştığı olumsuzluk nedeniyle değişti. Araştırırken de daha ekonomik malzemeler bulabildim. Ha deyince yapmamayı da aç gözlülüğün nelere kadir olduğunu da yine bu siteden öğrendim. Zira seraya ilk çizdiğim projelerle, ilk uygulamaya sokmayı düşündüğüm boru adetleriyle şu anki durum 10/1 oranında. Tabi bu da maliyeti o kadar düşürdü demektir.

M2'sinden de anlaşılacağı üzere ticari bir kaygısı olmayan bir sera. Kendim yazılımcıyım. Bu bölgede görüştüğüm seracıları program yazmaya ikna edememiştim. Bu vesile ile bu amatör seranın otomasyon programını da yazacağım. 1 yıl gibi deneme yanılmaları içeren bilgileri elimden geldiği kadar burada paylaşacağım.

Sera kurma fikri başladığından bugüne değişmeyen tek şey seranın ölçüsü oldu. Ne uzadı ne kısaldı. Bu sera da farklı ürünleri yetiştirmeyi deneyeceğim. Elbette sitede bu konuda uzman olan üstadların da yardımıyla. Şems'e sormuşlar en iyi neyi bilirsin diye, o da "Haddimi bilirim", demiş. İşte ben de haddimi bilerek, bildiklerimi, uyguladıklarımı paylaşmaya çalışacağım. Peşinen yazıyorum ki, polemiklere düşmemek için.

Serada:
3 adet 3m 110'luk Pis su borusu,
1 adet 3m 150'lik pis su borusu,
1 adet 3m 80x80 yağmur suyu oluğu bağlantısı
1 adet 250 lt'lik depo olacak.

Biraz önce bahsetmiştim. 2 ay önce başlasam 110'luk borudan 24 adet kullanmayı düşünüyordum. Olmaz mı olur. Ama önce pişmeli düşüncesini de yine bu forum sayesine öğrendim. Hatta söylemesi ayıp, ilk denemeyi aquaponic yapmayı bile düşünüyordum ki, iş icabı Düzce'ye gidip 15 gün kalmam her şeyi değiştirdi. Ben de kendimi tatmin etmek için akvaryum üzerine 1 m'lik 110'luk borudan bir deneme yaptım. Birkaç çiçek, nane ve soğukluk ektim. Çiçek muhteşem çoştu. Naneler 10 cm civarında. Soğuklukları aç gözlü dönemimden kaynaklı, bizim saksıların dibinde yeni baş vermişlerden diktim. Onlarda ne büyüdü ne kurudu.

Nasipse yarın boruları delmeyle başlayacağım. Önce boru düzeneğini kurup, seranın dış profillerini buraya göre ölçülendirmek istiyorum. Tamamen bittikten sonra liste halinde masrafları buraya yazacağım. Karşılaştığım zorlukları da. Bu arada hayat yaşadığım şehre yabancı etmiş beni. Ve şehrimin esnafları da eski esnaf değil artık. Aradığım hiç bir şeyi burada bulamadım. Bulmama yardımcı olan da olmadı. Dünya parmaklarımın ucunda, istedim ki kendi yöremin esnafı kazansın ama nafile. Bir tek evimin karşısındaki su tesisatı satan kişiden yeterince yardım gördüm.

Perlit'i aradım örneğin bilen yok. Bilende de perlit yok. Girdim internete fabrikası 5 km ilerimde. Yani bu yazıyı okuyanlara tavsiyem, kağıdı kalemi alıp elinize, gerekli şeyleri yazıp, önce nereden bulacağınızı araştırın. Yine kendi şehrinizden almaya gayret edin bulabildiğinizce. Mesleğim yazılım ama yine de internetten satışlara soğuğum biraz. Olmayan ürünler için değil ama olanlar için soğuğum.

Fark ettiyseniz borular farklı ebatlarda ve hatta birisi çatı oluğu (kare 4 tarafı kapalı olan). Sebebi hepsi üzerinde denemeler yapmak. Kıvırcık Marul çeşitleri, domates, salatalık ve bazı çiçekler. Çiçekler annemiz için. Eminim benden çok emeği geçecektir sebzelere de. İşin garibi herkesten çok annem heyecanlı. Bakkalından, manavına, camcısından kuruyemişçisine kadar soruyorlar: Gülşen Teyze söyledi, damda suyla sera yapacakmışsın. Pek akıl işi değil ama bekliyoruz bakalım...

Araştırmalarımdan edindiğim bilgiye göre domates köklü bir bitki ve 150'lik borunun bile yeteceğinden şüpheliyim. Deneyip göreceğiz. 70'lik boruda marul yetiştiren bir sürü kişiyi de gördüm sitede. Belki benim aç gözlülüğümden ama bana oldukça küçük geldi. O yüzden ve ileride pişman olmayim ya da başka ürün eker denerim diye 110'luk boru aldım. Yağmur oluğunu ise sadece onda nasıl olacak diye aldım. Şunu söyleyebilirim ki, montaj işçiliği yağmur oluğunda daha fazla olacak gibime geliyor çünkü çoğu birleştirme parçaları onlarda yok. Su borusu kadar esnek hareket edemiyorsunuz. En azından şu anki düşüncelerim o.

Seranın küçük bir bölümünü de soğan, samırsak, maydanoz, tere gibi yeşillikleri ekmek için, ya kasalara içerisine perlit koyarak ya da küçük bir havuz yaparak deneyeceğim.

Tohum da aldım ama direk tohumla değil, fideyle başlayacağım. Tohumu da deneyerek yanılarak büyütmeyi düşünüyorum.

Seranın yarıya kadarı profil, üst tarafı 25 mm su borusunu yarım ay şeklinde bükecek şekilde yapacağım. Sebebi, birincisi maliyet, ikincisi kolaylık. 4 m 25 mm su borusunu 7.5 TL'den aldım. Dedim ya çok çizdim ama kiminde maliyet, kiminde taşıma zorluğu çıktı. Bunu da tesadüf eseri bir videoda seyrettim. 1.5 metrelik 30 mm boruyu yere çakıyorlar ve 25 mm su borusunu yarım ay şeklinde buraya geçiriyorlar. yaklaşık 2,5 - 3 m yüksekliğinde bir sera oluyor.

110'luk boruları 20 cm ya da 25 cm (iki merkez arası) delmeyi düşünüyorum. Hemen bir çok kişi 20 cm delmiş forumda. Bana bir birine çok yakın gibi geldi.

150'lik boruyu 40 cm arayla delmeyi düşünüyorum. Domates ve salatalık ekeceğim oraya.

Bu konuda önerisi olan üyelerimiz olursa memnun olurum.

Bir de bir konuda haddim olmayarak ricada bulunmak istiyorum. Bu yaptığım sera A'sından Z'sine kadar tamamen amatör bir seradır. Burada paylaşmak istememin sebebi bunu herkes yapabilir demek için. İçimizde çok tecrübeli arkadaşlarımız mevcut. Özellikle sera yapımında çalışanlar. Bazen öyle yorumlar yapıyorlar ki amatör seralara, okuyan insan "Yok bu benim boyumu aşar" diyebiliyor ki bu durumu ben de yaşadım forumu okurken. Eğer anne, konu, komşu mahalle baskısı olmasa sanırım bende vazgeçmiştim ki bu benim 15 yıllık hayalim. Toprağım olmadığı için sera yapamadım. Oysa şimdi toprağım yok ama sera yapabileceğim. Bu başlı başına bir mucize zaten. O yüzden çok tecrübeli arkadaşlardan ricam, öneriler de bulunurken içinde bir şeyler filizlenen kişilerin şevkini kıracak, bundan vazgeçirecek aşırı teknik konulardan kaçınmaları.

Yarından itibaren hemen her aşamasını resimleyerek, elimden geldiğince çizerek yaşadıklarımı paylaşacağım. İçinde amatör bir sera yapma fikri olup da yapamam diye çekinen varsa burayı takip etsin. Olabilen en basit anlatımla paylaşmaya çalışacağım. Maddi boyutu da dahil.

Uzun yazdığım için kusuruma bakmayın. Amatörün heyecanı deyin.

Sağlıcakla kalmanız dileğiyle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön