View Single Post
Eski 18-06-2007, 19:48   #2
Müjgan
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Dünyada sadece Konya'nın Akşehir İlçesi'ndeki Akşehir Gölü çevresinde yetişen 'thermopsis turcica' isimli bitki, gölün çekilen kısımlarında tarım yapılması nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor. Dinozorlarla yaşıt Latince Türkiye'anlamına gelen Turcica, aynı zamanda bir çiçekten üç meyve tek bitki özeliği de taşıyor.
Selçuk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mustafa Küçüködük, 1983 yılında Akşehir Gölü çevresinde yapılan araştırmalar sırasında, baklagillerden 'thermopsis turcica' isimli bitkiyi keşfettiklerini ve türüne Latincede 'Türkiye' anlamına gelen 'turcica' ismini verdiklerini söyledi. Son yıllarda kuraklık nedeniyle Akşehir Gölü'nün çekilmesiyle, göl çevresinde yetişen bitkinin bulunduğu hazine arazilerinin tarıma açıldığını ifade eden Doç. Dr. Mustafa Küçüködük, 'Eskiden göl yatağı olan ve 'thermopsis turcica' bitkisinin doğal yaşamını sürdüğü alan tarım arazisi olunca, bu bitki, sadece tarlaların ekilmeyen sınır kısımları arasına sıkıştı. Dünya Doğal Hayatı Koruma Konseyi tarafından birinci derecede korunması gereken bitkiler arasında gösterilen 'turcica' türü, önlem alınmazsa, yok olan bitki türleri arasına girecek' diye konuştu.
Gölçayır Beldesi yakınlarında yetişen 'turcica'nın bir çiçekten 3 meyve verme özelliğine sahip tek bitki olduğunu vurgulayan Mustafa Küçüködük, 'Yaptığımız araştırmalara göre bu bitkinin, dinozorların da yaşadığı jeolojik dönemden kalma olduğunu tespit ettik' dedi.


http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2002/05/17/yasam/yasamprn3.html

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön