Yem bitkilerini yeşil olarak saklamak veya stoklamak istediğinizde ilk akla gelen yöntem tabii ki silaj. Silajı normal silaj çukurlarına veya toprak üstüne yapmak mümkün olduğu gibi paket içinde olgunlaşmak üzere anında paketleme yapan makineler de var. Kuru ot olarak saklamak veya stoklamak gerektiğinde de ya saman yapılacak **** balya. Ancak ister balya ister saman olsun her ikisinde de biçilmiş yem bitkilerinin iyice kuruması gerekiyor. Tahıl saplarının balya yapılması için de tahıl hasadının ardından bir kaç gün beklemede fayda var. Çünkü ekin tarlasındaki yabani otlardan yeşil olanların kuruması gerekir, hemen hasadın ardından balya yapılması durumunda bu yeşil otlar balya içinde küflenmeye sebeb olur. Bu nedenle tahıl saplarının tahılla aynı anda hasat edilerek balya yapılması pek mümkün görünmüyor..
Düzenleyen yarenimex : 02-09-2013 saat 20:40
|