Sayin mrduran´a bu konuda katiliyorum. Yem bitkilerinin kurutulmadan balyalandigina ben de sahit oldum. Bicimin hemen ardindan üzerine "Laktik Asit Bakterileri" serpilerek hemen balyalamak mümkün. Bu sayede bitkinin %50 oranindaki hacim kaybi (kurutma yüzünden olan) engelleniyor hem de besin degeri muhafaza edilmis oluyor. Ayrica kurutulmus bir yoncanin, balyalama esnasinda dökülen yapraklarinda bulunan 22-23 puanlik protein heba olurken, sapindaki 12-13 puanlik proteine razi olunuyor.
Bu sekilde balyalama yapmanin bir diger faydasi da hic süphesiz zaman. Bicilen otlarin tarladan kaldirilmasi nereden baksaniz, 5-6 gün belki bir hafta sürerken, bu sekilde yapildiginda bicimin aksamina ürünü tarladan kaldiriyorsunuz. Bu her seferinde yaklasik olarak 6 gün kazandirdigindan, sezonda yaklasik iki bicim süresi gibi bir zamana tekabül ediyor ve buradan da kazaniyorsunuz. Yani sezonda 6 bicim yaparken bu sayade 8 bicim yapiyorsunuz. Bu da nereden baksaniz, dönüm basina 600-700kg fazladan yonca demek.
|