View Single Post
Eski 26-08-2013, 17:59   #301
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ekşi erik Mesajı Göster
Herkese Merhaba,

ağaçlar.net'i sıklıkla takip ediyorum özellikle limon ağaçları ve orkideler konusunda forumlardan değerli bilgiler edindim. ancak bonsai bakımı hakkında hiç bilgim yok. Daha önce yazılanları okumama rağmen ne yapmak gerektiğini kestiremedim. Şöyle ki; İşyerinden arkadaşıma gelen bir bonsainin durumu epey vahim. Yardımlarınızla becerebilirsem canlandırmayı çok isterim. Buradan yaptığım araştırmaya göre türü ficus retusa olabilir. Tamamen kendi kaderine terk edilmiş gibi duruyor. Orta kısımları kuru dallarla dolu, yanlarda yer alan yeşil yapraklar çok cansız ve dökülmek üzere. Bitkiyi tutup kaldırınca saksısından tamamen ayrılıyor. Köklerde ve bitkide zararlı bir böcek tespit edemedim. Aşırı sulama yapılmamış. Uzun aralıklarla sulanmış. İç mekanda, aydınlık, biraz akşam güneşi alan bir yerde yaşıyor. 2.5 yıldır hiç bir gübreleme toprak değişimi budama vs. de yapılmamış. Kök çürüğü olabilir mi? Buna göre acil bir tedaviye başlamak gerekir.
Görüş ve önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.
Teşekkürler.
Merhaba sn ekşi erik,

Aslında sorunun nedenini soru mesajınızda kendiniz az da olsa vermişsiniz.

Bitkinin 2,5 yıl boyunca hiç bir besin alamaması, tropik bir bitki olmasına rağmen nem ve güneş ışığını yetersiz alması, buna bağlı olarak muhtemelen köklerin sulandıktan sonra uzun süre nemli kalması... tüm bunlar elbette büyük bir sorun!

Bitkinize şu an asla gübre/besin vermeyin, sağlığı bozulmuş bir bitkiye besin/gübre takviyesi durumu kötüleştirmekten başka bir işe yaramaz. Bitkinizi en kısa sürede dış ortama alın ama sağlığına kavuşana kadar da direk güneş ışığı altına yerleştirmeyin.

Mümkünse serin ve güneş ışığını doğrudan almayan bir saatte genişçe bir saksıya aktarın ve saksıyı doldurmaya yetecek kadar toprak ilave edin.

Bitki sağlığına kavuşursa/kavuşunca gerekli ortamına alır, besin takviyesine başlarsınız.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön