Konu: Kantaron
View Single Post
Eski 17-08-2013, 23:23   #9
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi borayz Mesajı Göster
Kantaron yağı aromaterapi yağları içerisinde bence "her evde olması gerekli" sınıfındaki en önemli yağdır, ancak konularda kantaron yağı olarak anlatılan kantaronlu zeytinyağıdır ve daha ağırlıklı etkisi zeytinyağından gelir (birçok kişiye şaşırtıcı gelebilir ama hergün yediğimiz, bildiğimiz zeytinyağı şifalıdır-natürel sızma olması koşuluyla-)
Kantaron yağı ise kantaron bitkisinden soğuk sıkma yoluyla elde edilen yağdır (diğeri gibi kıpkırmızı olmaz, daha açık renkli olur) yaralar ve özellikle yanık (ama güneş yanığında kesinlikle kullanılmaz) üzerinde olağanüstü bir gücü vardır, hemoroid dahil birçok sorunda iyileşmeye yardımcı olur, dahilen alımda da mide ağrısına iyi gelir (etkisi geçicidir ama bir süre rahat etmiş olursunuz).
Bazı tohumların kendileri yağlıdır. Yurt dışından gelen çekirdeklerde yağ oranı %55'e kadar çıkabilir. Yurdumuzda bulunan çekirdeklerden ise bu oranda bir yağ yeterli bakım ve şartlar oluşmadığı için çıkarılamamakta. Yöremizde yetiştirilen haşhaş tohumlarında da eskiden ısıtılarak pres yöntemi ile yağı çıkarılmakta ve kalan posası bir kısım yağ alınamadığı için manda ve ineklere verilmekte idi.

Afyon kaymağının ünlü olmasının nedeni insanlar tarafından çıkartılamayan yağ ve besleyici küspenin mandalara verilmesi, mandaların çayır ve sulak alanlarda gezerek yağ oranı yüksek ve lezzetli sütten elde edilmesi idi. Çocukluğumda ayçekirdeğinden yapılan yağ uzun yıllar Afyonkarahisar'da kullanılmadı. Tabi devlet tarafından yapılan kontrollü haşhaş ekimi nedeni ile yeterli haşhaş ekilemediği için bir süre sonra mecburiyetten şehrimizde ayçiçek yağı tüketimi arttı. Şu anda artan teknoloji ile çekirdek posasında hiç yağ bırakılmayacak hale geldi. Ancak küspe hayvan yemi içerisinde kullanıldığı için %1 civarında bırakılmakta.

Zeytinden elde edilen yağ bildiğiniz gibi en fazla istenilen yağ. Sızma zeytinyağı asit oranı %1'den az olmak üzere ilk sıkımda çıkarılan yağ. Zeytin ağaçtan toplanıp içerisinde hiç yaprak bırakmadan çıkarılan yağ en kalitelisi. Daha sonra elde edilen yağlar ilk yağın kalitesinde bulunmamakta.

Rivyera zeytinyağı ise rafine edilerek elde edilen zeytinyağı. Kantaronndan soğuk sıkma yöntemi ile nerede kaç tondan ne kadar yağ çıkarılabilir.Siz hiç çıkarılan yeri gördünüz mü. Bu elde edilen yağ nerede kullanılıyor. Benim kendi gözlemim kantoron tohumları olgunlaştığı zaman kapsül ve asıl tohumlarında yağ var. Tabi bu yağı çıkarabilmek için tonlarca kantaron yetiştirilmesi ve bu yağı çıkarabilmek gerek. Ne kadar elde edilebilir. Maliyet ne olur. Ben safrana benzer çok maliyet ve az miktarda olabileceğini düşünüyorum.

Ramazandan önce aldığım dağbağda komşumdan hortum ile su alarak sabah sekiz öğle saat üç arası sulama yapmıştım. Tabi güneşe hiç bu kadar çıkmadığım beyaz tenli olduğum için güneş gören her yerim kıpkırmızı olunca aklım başıma geldi. Dikmiş olduğum fidan vs. kurumaya başladıkları için elimden geldiğince çok yeri sulamaya çalışmıştım. Akşam kızaran yerlerin daha çok acı vereceğini derilerimin su tolayacağını bildiğim için elimde bulunan kantaron yağından saçlarım dahil kırmızılık olan her yere sürdüm. Uzun süre o şekilde kaldım. Gece yatarken havlu vs. ile yatmak durumunda kaldım. Sabah kalktığımda geceyi çok kötü bir şekilde geçireceğimi düşünürken oldukça hafif bir şekilde geçirdim. Sabah banyo yaptığımda vücudumdaki yağdan biraz zor kurtuldum. Ancak dikkatimi çeken saçlarımın uzun süre yumuşacık olması idi. Kantaron yağı sayesinde derim güneş yanıklarının sebep olduğu zararlardan en az hasarla kurtuldum.

Hemoroid, mide gastriti ve ülser için civan perçemi ile birlikte kullanılması durumunda daha etkili olduğunu okumuştum. Ancak belirli bir süre ve düzenli olarak kullanmak gerekiyor.

Eskiden okumuş olduğum bir kitapta kantaron yiyen ineklerin uzun süre güneşe maruz kalması durumunda derilerinin çatlayarak yarıldığını yazıyordu. Ben civan perçemi gibi kantaron yiyen inek de göremedim. Nedense bazı bitkileri hayvanlar yemiyor.

Kantaron güneşe karşı hassasiyeti artırabiliyor. Dahilen uzun süre kullanılması durumunda mümkün olduğunca güneşe çıkmamak gerekiyor. Ben kortizon benzeri bir etkiye sahip olduğunu düşünüyorum. Bir yönü ile iyileşmesi zor olan yara ve yanık yaralarını iyileştirdiği gibi diğer yönü ile de güneşle birlikte zarar verebiliyor.

Yurt dışında en çok bilinen ve kullanılan antidepresif bitkilerden biridir. Ancak ben hangi bitkiyi kullanırsam kullanayım ilaçlarla birlikte kullanmamaya dikkat ederim. İlaç kullandığım zaman kesinlikle bitki çay, öğütülmüşü vs. kullanmam. Ancak çok ağır bir hastalığım yoksa ilaç kullanmayıp bitki kullanmayı tercih ederim. Bazı bitkilerin ilaçları nasıl etkileyeceğini bilme ihtimali bulunmamakta. Kişiye özel farklı etkiler verebiliyorlar.

Nasıl arı zehirine allerjisi olan insanların gerekli tedaviyi yapılmaz ise tek bir arı iğnesi ile ölebildiği gibi bazı insanlarda çok fazla arı tarafından sokulsa da hiç bir şey olmamakta. Özellikle ilaç kullanırken greyfurt suyu veya kendisini kullanmamak gerekiyormuş.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön