View Single Post
Eski 17-08-2013, 19:47   #51
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Suzanne Ashworth'un klasikler arasindaki yerini almis Seed to Seed isimli kitabindan cevirerek alintiliyorum:

"...[Bitki], tohum olusturabilmek icin iki buyume mevsimine ihtiyac duyar. Eger, ilkbahar erkenden ekilirse tek bir buyume mevsimi icinde de tohum verebilir... Bitkiler, arilarin cok sevdigi sari cicekler olustururlar. Cicekleri dokuldukten sonra, tohum kapsulleri, onceleri yesil olan ve zamanla tohumlar olgunlastikca bronzlasan bir hal alirlar. Bitki kurumaya basladikca, bu kapsuller, topraga yakin olan kapsul en once olmak uzere catlamaya baslarlar. Tek tek elle toplanacak bu catlayan kapsullerden alinan tohumlar en iyi sonucu verirler. Eger, elle toplamak zaman alacaksa, kapsuller kurumusken ama henuz catlamaya baslamamisken yerinden sokulebilir."

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sebruy Mesajı Göster
Merhaba,
Bu yaz başında roka ekmiştim ve bazıları ile ilgilenemediğim için çiçeklenip küçük fasulyeye benzer tohum yaptılar. İlk defa rokadan tohum alacağım için çok heyecanlı fakat bilgisizim.
Bazı sitelerde tohumları bitki üzerinde kuruduktan sonra alın diyor ama 1 aydır tohumlarda kurumak gibi bir eğilim yok. bazıları iyicene büyüdü ve içinden çıkan tohum roka tohumundan daha büyük ve açık renkli hale geldi. bir kaç tane yaşken toplayıp karanlıkta kuruttum. rengi ve büyüklüğü normaldi ama hepsini toplamaya cesaret edemedim ya tohumlar olgunlaşmamışsa diye.
sizce ne zaman toplayıp nerede kurutayım yardımcı olabilirseniz sevinirim.
teşekkürler

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön