View Single Post
Eski 17-08-2013, 16:37   #10
fcı
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 09-06-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 50
Hastalık ile ilgili.

Sayın Sagol, mesajınız üzerine konuyu internette araştırdım.
Bahsettiğiniz tüberküloz hastalığı zeytingiller ailesinin tamamında görülebiliyor ve ingilizcede "olive knot disease" ismiyle biliniyor. Mantar varlığı hastalığı kötüleştirse de hastalığa asıl neden olan bir bakteri ve herhangi bir tedavisi bulunmuyor. Çoğunlukla kışın ve bahar başında dökülen yapraklardan kalan yaralardan bulaşıp yağmurla gövdeye veya rüzgarlı yağmurla ağaçtan ağaca yayılan bakteri yaralarda çoğalıyor. Şeker ve su iletimini engelleyerek biriki santimetreye kadar olan dallarda kurumaya neden olabiliyor.
Vurgulamak istediğim en önemli nokta şu: Ağaç enfeksiyon bölgesinde kabuk tutarak bakterinin yayılmasını çoğunlukla engelliyor. Enfeksiyonlu bölgeyi kazımak, oluşan kabuğun parçalanarak bakterinin sağlıklı dokuya tekrar bulaşmasına neden oluyor. Yapılması gereken enfeksiyonlu bölgenin birkaç santimetre aşağısından; veya bakterinin ağaca(özellikle ana gövdeye) yayıldığı düşünülüyorsa, sağlıklı olduğu düşünülen yerin aşağısından kesilmesi. Tüm yaraların bakır ve anti-bakteriyel içerikli ilaçla ilaçlanması enfeksiyonu en aza indirgiyor.
Bunun dışında koruma amaçlı olarak hastalığa dayanıklı türlerin seçilmesi, budamanın mümkün olan en kurak zamanda yapılması ve ıslak mevsimlerde ve özellikle ağacın yapraklarının çoğunu döktüğü bahar başında ve sonbaharda yağmurlar başlamadan önce bakır ve anti-bakteriyel içerikli ilaç uygulanması, ayrıca hastalık ağaçlar (tüm zeytingil türleri) arasında yayılabildiğinden; aletlerin sterilizasyonu, ağaçtan çıkan tüm parçaların uzaklaştırılması ve gerekiyorsa karantina da tavsiye ediliyor.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Saygılarımla.

Kaynak 1Kaynak 2

Dipnot: Bakterinin bir çağresi bulunmuş. Pseudomonas syringae pv. ciccaronei salgıladığı bir madde hastalığa neden olan Hastalığa neden olan Pseudomonas syringae subsp. savastanoi bakterisinin çoğalmasını engellemiş. Tabi yaygın uygulaması olur mu bilemiyorum.

Kaynak 3

fcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön