Konu: Meyvelitepe
View Single Post
Eski 17-08-2013, 00:59   #20
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alis' Pembe Kiraz

Name:  alispembekiraz1.jpg
Views: 4136
Size:  30.1 KB
Name:  alispembekiraz2.jpg
Views: 4176
Size:  19.2 KB
Name:  alispembekiraz3.jpg
Views: 4216
Size:  46.4 KB
Name:  alispembekiraz4.jpg
Views: 4155
Size:  33.8 KB

  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates
  • Tohum çeşit adı: Alis' Pembe Kiraz - Solanum lycopersicum
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 6 yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Karamürsel
  • Size nereden geldi: -
  • Tohumun kökeni : Meyvelitepe Islah
  • Kullanılan gübreler : Yanmış keçi gübresi, kompost, biovin organik gübre, EMA
  • Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
  • Hasat yıl ve ayı: 2013 yazı
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Yarı Sırık bir çeşittir.
Islah sürecinde farklı yapısal bitki özellikleriyle de karşılaşılmasına rağmen, fusaryum, mozaik virüsü gibi hastalıklara hiç rastlanmamış, aynı koşullarda kalsiyum eksikliğine duyarlı bazı çeşitlerde dip çürüklüğü görülmesine rağmen bu çeşitte hiç görülmemiştir.

Bitki diğer çeşitler gibi tohumdan fide yapılır. Fideler dikildikten sonra ilk çiçek salkımları görülünceye kadar kısa bir süre koltuk budaması yapılabilir. Ancak sonrasında yapılmamasını tavsiye ederim. Yaprak gövde birleşim yerlerinden çok sayıda sürgün verir ve her sürgün 15-20 santim uzadıktan sonra hepsi meyveye dönüşme yeteneğinde 15 ila 30 arasında çiçek salkımıyla son bulur.

Bitkiler 60-90 santim kadar boylanırlar fakat çok sürgün sebebiyle çok fazla dallı budaklı olurlar. Dalları yeterince askıya alacak düzeneklere önem verilmesini tavsiye ederim.

Diğer çeşitlere göre iklim koşullarına dayanıklıdır. Sıcaklarda çiçek atma gibi bir duruma rastlanmamıştır. Oluşan çiçeklerin meyveye dönüşme oranı %90'ın üzerindedir. Bu sebeple de erkenci bir çeşit olma özelliği gösterir. Aynı zamanda da mevsim sonuna kadar istikrarlı bir şekilde meyve vermeye devam eder.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Bu çeşit, bir hibrid olan ve sadece yurt dışındaki bir mağazanın yiyecek bölümünde satılan çok lezzetli bir atıştırmalık domates çeşidinden bir peçete içinde getirilen 3-5 tek çekirdek baz alınarak ıslah edilmiş, süreç sonunda her yıl lezzet, aroma, renk, meyve büyüklüğü, bitki dayanıklılığı gözetilerek uygulanan seleksiyonlar ile belirgin özelliklere sahip ve son jenerasyon itibarıyla durağanlığa kavuştuğu gözlenen çeşit ortaya çıkmıştır.
Sürekli çiçek açması ve hemen her çiçeğin meyveye dönmesi sebebiyle çok verimlidir. Ortalama 15 gr (10 gr - 22 gr aralığında) pembe renkli, üzümsü meyveler verir. Meyvelerin rengi pembeye döndüğünde bekletilmeden hasat edilmelidir. Bu esnada lezzet, aroma, kabuk kalınlığı ve meyve eti sertliği ideal durumdadır. Önceki jenerasyonlarda dalında fazla beklerse kabuğun kalınlaştığı, bazen boyuna çatlamalar olduğu gözlenmiştir. Bu yılın jenerasyonunda meyve çatlamalarının çok azaldığı görüldü. Bu durum ıslah sürecinin bir sonucu olabileceği gibi bu yılki toprak hazırlığında jips kaynaklı kalsiyum beslemesinin de bir etkisi olabilir.
Meyveler hasat edildikten sonra uzun süre tazeliğini korur. Taze ve kesilmeden tüketilmesi tavsiye edilir.

Islah sürecinde, yaptığım çok sayıdaki fidelerden farklı bitki tipleri ve en az 6 farklı domates çeşidine rastlanmış, ve seleksiyon ile bugünkü çeşide yönlendirilmiştir.

F4 jenerasyonunda rastlanılan ve çok güzel özellikler veren bir çeşidin tohumları ayrıca saklanmış olup bekletilmektedir, 2 yıl sonra ekimi yapılarak buradan da daha farklı ve güzel bir çeşide ulaşılması amaçlanmaktadır.

Bu çeşidi Alis' Pembe Kiraz olarak adlandırarak kısıtlı miktarda paylaşacağım.

Gerek bu yıl tohum alacaklar, gerek geçmiş yıllarda deneme üretimi için doğrudan veya dolaylı tohum edinmiş kişilerin bu isimlendirmeye uyma konusundaki hassasiyetlerini önemle rica ediyorum.

Geçmiş yıllarda bu tohumdan edinmiş olup çeşitten memnun kalmış olanların çeşidin yeknesaklığı ve durağanlığı bakımından bu yılın jenerasyonu olan tohumlardan edinmelerini kuvvetle tavsiye ederim.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Başa Dön