View Single Post
Eski 07-08-2013, 12:43   #7
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hazeyn Mesajı Göster
Ağaçlar gelişim dönemlerinde asla tellenmezler, kalınlaşan dal tel arasında sıkışır ve iz yapar, daha da unutulursa dal kurur..
Bonsaide telleme gercekten cok onemli bir islemdir. O yuzden sarilacak telin kalinligi, telin yumusakligi, sarilma acisi, bukulecek yerin dis bukeyinde duran (sarilan) telin olmasi bukulecek dalin daha risksiz bukulmesine sekil verilmesine yardimcidir. Bunlara dikkat edilmezse tel sarimlari istenilen sonucu vermiyebilir. (bir de aklinizda bulunsun tel sarmadan iki, uc gun once sulamayi kesin agaciniz susuz kalsin tel sarimlarindan sonra dallari bukmek susuz kalmis gacta daha kolay olur. govdesi ve dallari su dolu agacta tel sarimi yapip agaci sekillendirmek kirilmalarda daha fazla risk tasir.)

Sayin Hazeyn' in agaclarini uyku zamaninda tellemesi yanlis birsey degildir. Agaclar uyku zamaninda tellendigi gibi, gelisme zamaninda da tellenebilir. Bu bonsai yapana kalmis birsey. Uyku zamaninda tellenen agaclarda agacin teli icine almasi riski yok gibi buna karsilik telenme uyku doneminde oldugu icin (sonbahar ve kis aylarini baz alirsak 6 ay) bu sure icerisinde teller cikarildigi zaman buyuk bir olasilikla dallar tekrar eski yerlerine donecekler bu durumda tekrar tellemek gerekecek, tekrar tellendigi zaman da gelisme mevsimine denk gelecek!

Gelisme mevsiminde tellenen agaclar, gelismekte oldugu icin, tellenen yer gelisip, telelendigi gibi kalmasi daha cabuk gerceklesir. Evet dogrudur gelisme zamaninda tellenen agaclara daha fazla onem vermek onlari surekli gozlemek gerekir. Tellerin dal icine girmesine izin vermemelisiniz, oyle bir durum gorunce, telleri cikarip gerekirse tekrar sarmalisiniz.

Hepinize kolay gelsin..

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön