View Single Post
Eski 02-08-2013, 12:23   #95
efekentli
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-07-2013
Şehir: AYDİN - KONYA
Mesajlar: 84
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi k0900 Mesajı Göster
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, son günlerde artan yağışların barajlarla sınırlı kalınmayarak evlerde de biriktirilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’de evinde yağmur suyu depolayanların sayısının yok denecek kadar az olduğunu vurgulayan Akgül şöyle konuştu:

“Avustralya’da evlerin tamamına yakınında çatılara yapılan kanallar aracılığıyla sular bodrumlardaki depolarda biriktiriliyor. Bu sayede başta bahçe sulama işlemi gibi birçok işte bu sulardan kullanılarak tasarruf sağlanıyor. Hatta bazı evlerde toplanan suları arıtıp içenler bile var. Yaz aylarında su sıkıntısı yaşayan bir ülkede yağmurların boşa akması israf. Bu konuda asıl görev mimar ve mühendislerde. Yeni yapacakları binalara bu sistemi kurarak tasarrufa katkı sağlamalılar.”

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sadi Sürenkök ise sistemin ülke geneline yayılması için mevcut imar yasasına bir madde eklenmesi gerektiğini söyledi, geçmişte böyle bir maddeyle sığınak yapılmasının zorunlu hale getirildiğini hatırlattı.
Sayın k0900,
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Diyorsunuz ki asıl görev mimar ve mühendislerde. Ben de geri dönüşüm ve dönüşebilen ve yenilenebilen enerji kaynakları üzerine sürekli araştırma yapan bir mimarım. Ama ne var ki şimdiye kadar hiç bir müşterime bunları kabul ettirme imkanım olmadı. Tabii ki bunun hem kanuni hem de ekonomik sebepleri var. Mevcut yasa ve yönetmeliklerimizdeki eksik kısımlar hukuken bazı konularda önümüzü tıkarken ekonomik boyuta baktığımızda bahsi geçen sistemler (bunlar yağmur suyu toplama tankları, atık suların arıtılma işlemleri, güneşten veya rüzgardan elektrik enerjisi üretme sistemleri) henüz ülkemizde yaygınlaşmadığı ve bunların pek çoğu seri üretime geçirilmediği için maliyeti oldukça yüksek sistemler. Tabii ki inşaat işini sadece para kazanma kaygısı ile yapmakta olan müteahhitler bu gibi masraflardan kaçma yolunu seçiyorlar. Bir de bizim toplumumuzda bir özellik vardır. Bir yeniliğe geçilmesi için tabiri caiz ise köyün delisinin bunu bir uygulaması gerekir. Bizim toplumumuz gözü ile görmediği hiç bir yeniliği ilk uygulayan kendisi olmak istemez (Bu yenilik her ne kadar ilmen tescillenmiş olursa olsun). Bu sebeple kendimize bir tane köyün delisini bulup böyle güzellikleri bu vatandaşın yaptıracağı binada uygulamamız lazım ki başkaları da görsün ve olabilirliğini, ekonomiye ve doğaya getirilerini gözleri ile görsünler.
Saygılarımla

efekentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön