View Single Post
Eski 16-06-2007, 16:46   #82
n_turan
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

Giriş Tarihi: 03-05-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sgörünüş Mesajı Göster
QUOTE=n_turan;101204]Bildiğim kadarıyla tohumdan yetiştirilmiyorlar.

Uç Daldırma:
Bu yöntem siyah ahududu, melez çeşitler, sarılıcı ve dikensiz böğürtlenler için kullanılır.
Yaz sonuna doğru, ahududu veya böğürtlen kamışları çok sayıda sürgün ucu verdiğinde en güçlülerini seçin. Kamışların uçlarını derin olmayan (3-4 cm) bir çukura koyarak U şekline getirdiğiniz bir tel parçasıyla gevşekçe toprağa tutturun ve üzerini kapatın. Çukur açtığınız toprağın nemli kalmasına özen gösterin. Toprak içinde kalan uçtan başlayarak dal üzerinde yatay kökler oluşacaktır. Bırakın kışı orada geçirsin. Ertesi bahar, topraktan yeni bitkinin sürgün verdiğini göreceksiniz. Ait olduğu dalı 20-30 cm uzunluğunda keserek kazın ve yerine dikin.

Sayın n-turan ahududu'nu uç sürgünleri ile yetiştiremeyiz.Basedilen uç sürgünü ile yetiştirme yöntemi Sadece böğürtlene ait.

Sayın sgörünüş,
Foruma uzun süredir giremediğim için size şimdi yanıt verebiliyorum.
Sanıyorum bazı bilgiler eksik.
Siyah ahududunu diğer kırmızı ve sarı ahududuyla karıştırmamak gerek.
Bir tür böğürtlen gibi muamele edebileceğiniz siyah ahududu aynen böğürtlende olduğu gibi uç daldırmasıyla üretilebilir.
Size böyle olduğunu gösteren North Caroline State University'ye ait bir sayfanın adresini ve o sayfadan bir alıntıyı sunuyorum. (Maalesef İngilizce)

http://www.ces.ncsu.edu/depts/hort/hil/hil-8701.html

Tip layering is quite similar to simple layering. Dig a hole 3 to 4 inches deep. Insert the tip of a current season’s shoot and cover it with soil. The tip grows downward first, then bends sharply and grows upward. Roots form at the bend. The re-curved tip becomes a new plant (Figure 2). Remove the tip layer and plant it in late fall or early spring. Examples of plants propagated by tip layering include purple and black raspberries, and trailing blackberries.
Figure 2.

n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön