View Single Post
Eski 30-07-2013, 23:15   #3
yarenimex
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi doganza Mesajı Göster
Güzel paylasim..

Mandacilik benim de ilgimi cekiyor. Bereket (Toprak) TV´de bu konu genis sekilde ele alinmisti.

Manda Yetiştiriciliği - Türkiye ve Dünyada Mandacılık:
https://www.youtube.com/watch?v=6Oog...7PO3Di87KR3Fxa

Sütü ve sütünden elde edilen ürünler ülkemizin her yerinde ilgi görüyor ve begeniliyor. Sütündeki yag orani (%16-18) ise zaten diger sütlerle kiyaslanmayacak düzeyde. Hem verim hem de lezzet acisindan gercekten cok üstün.

Tek dezavantaj olarak 3 yasindan itibaren gebe kaliyor olmasini görüyorum. Bir de etinin nasil degerlendirilecegi konusu var. Manda eti nasildir, lezzetli midir, pazari var midir vs.? Bu konuda bilgisi olan arkadaslar paylasirlarsa sevinirim.
Sayın Doğanza, manda eti genellikle sucuk yapımında değerlendirilir, onun dışında kasap ya da market reyonlarında pek yer bulmaz. Sütündeki yağ oranın yüksekliği sayesinde en yüksek rağbeti hakeden ve talebi olan ürünü kaymağıdır. Yalnız süt verimi sağmal ineklerinkiyle kıyaslanmayacak kadar düşüktür.
Hiç bir müteşebbis arkadaşımın cesaretini kırmak istemem ama bu çok cazip görünen teşvikler süt inekçiliğinde "0" faizli kredi olarak uygulandı. O kredileri kullanıp süt inekçiliği işine giren ve çiftlik kuran müteşebbislerin çoğu bugün çiftliklerini satıp işten sıyrılmak gayreti içinde. Sözde sıfır faizli kredinin faizini baştan daha hem de peşin olarak %50 üzerinden ödeyip hayvan alabildiler bu işe yeni girenler. 4.000 /4.500 lira olan hayvanları daha işin başında 7.000 / 8.000 liradan satın aldılar çünkü. Teşvikler iyi güzel de bir de bu tür işlerin fizibiletisini yaparken göz önüne alınması gereken başka hususlar var. En başta yem maliyetleri ve kaba yem temini, arazi varlığınız, makine ekipman parkınız ve işgücünüz ve ekibiniz gibi..Hayvancılıkta kaba yemi kendiniz üretmediğinizde kazanç nerdeyse imkansızdır..Yani iki kere düşünülüp karar verilmesi gereken bir iş kolu. Gene de " Ben bu işe varım " diyen arkadaşlara başarılar dilerim ve son bir hatırlatma yapmak isterim: Mandalar kindar hayvanlardır, mandalarla çalışan kişiler emniyet açısından son derece dikkatli olmalıdırlar..

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön