View Single Post
Eski 30-07-2013, 14:22   #13
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagol Mesajı Göster
Ben de bazı ağaçlarımda bu yöntemi deniyorum ama büyüme çok yavaşlıyor. EGE ve Akdenizde daha kolay uygulanabilir. Yavaşlık biraz da ağacın cinsine bağlı, kolay sürgün verenlerde işler daha kolaylaşıyor. İspanyada az sayıda da olsa deliceleri böyle şekillendirenler var. Bu konuyu epeyce araştırdım, üzerinde düşünmemiş arkadaşlara da yardımcı olsun diye birkaç resimle açıklamaya devam edeyim.

Ref: J. Naka Technicas del Bonsai I


Doğru kesim:

Eklenti 428073

Aşağıdaki 3 fotoğrafta hatalı kesim ve sonuçları görünüyor:

Bana göre aslında çizim biraz abartılı tellemeyle hatayı oldukça düzeltmek mümkün ama diğeri daha iyi sonuç veriyor.

Eklenti 428074

Eklenti 428075

Eklenti 428076

Bu son fotoğrafta ise Yaprakların karşılıklı çıktığı ağaçlarda, üst yaprakları kesip yine yaprağı altta bırakmayı öneriyor.

Eklenti 428077


İyi çalışmalar dilerim....

---- Öğrenelim öğretelim daha güzel bonsailerimiz olsun. ------

Bu yöntemi ben genelde dal çatallandırma işlemlerinde dalın sağa mı yoksa sola mı devam etmesi gerektiğine göre uyguluyorum. Alt / üst sürgün noktası seçiminde eğer ana dal kalınlaşmamışsa ve telle eğilmesi imkansız veya çok zor değilse ve tabii ki bir de çalışılan türün dalları çok kırılgan değilse fazla dert etmiyorum. Bu durum kalınlaşması için serbest gelişmeye bırakılmış dallarda elbette daha önem kazanıyor sanırım.

Ve ayrıca yapraklar her zaman alt-üst konumlarda olmayabiliyor, yere paralel seyreden sağlı-sollu yaprak dizilimlerinde de çatallandırma çalışmalarında genelde dıştaki sürgün noktası tercih ediliyor, bu şekilde dalların kesişme riski ve karmaşa ortadan kalkmış olmakla birlikte içlere ışık ve havanın daha rahat ulaşması sağlanmış oluyor.

Paylaşım için teşekkürler sn sagol!

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön