View Single Post
Eski 28-07-2013, 06:42   #24
fcı
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 09-06-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 50
Çelikle çoğaltma.

Bir önceki mesajda yazdığım Mabet ağacı aslında köklenmemiş, son gücüyle sürgün verip öldü.
Aslında geçen sene sonbahardan beri değişik ağaçlardan çelik alarak köklendirmeye çalışıyorum.
Sonbaharda ilk araştırdığımda internette on-yirmi santimetrelik sürgünlerin iyi kökleneceğini okumuştum. Bunun üzerine ben de ağaçların en ucundan tek yıllık henüz dallanmamış; dümdüz, incecik çubukları alıp toprağa ektim ve soğukta toprağını sürekli nemli tuttum. Aralarından tek tutan Hedera Helix oldu. Bu bitkinin neden istilacı olduğunu anlayabiliyorum.
Zaman sonra; Haziran ayında, bir grup çelik daha aldım. Bu defa yarım-bir santimetrelik, birkaç yaşında gövde sürgünleri alıp IBA kullanıp, az nemli perlite daldırıp üzerini poşetle örttüm. Ne yazık ki; bu sene, İstanbul o bazen olan aşırı derecede nemli yazlarından birini yaşıyor-öyle ki açıkta duran Çınar ağaçları bile küllenip Temmuz ortasında yapraklarının yarısını döktü. Sonuçta bunlar da köklenemeden çürüdü. Hatta toprağa ekip, poşetle örttüğüm Yalancı Akasya çelikleri üç gün içerisinde tamamen küfle kaplandı.
Aşağı resimde gördüğünüz, doğaya karşı yürüttüğüm acımasız faaliyetlerden tek hayatta kalan. Poşete sarmadan balkonda az güneş alan bir yerde duruyordu. Bu bir sarılıcı gül, ufak yaprak ve çiçekleri olan cinsten. Yeni sürgünleriyle çok tatlı.

Rosa sp.

Eklenen Resimler
 
fcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön